Duitsland deelt Oranje pas na invalbeurt Reus waarschuwing uit

In een wedstrijd met twee gezichten heeft Duitsland met 1-1 gelijkgespeeld tegen Servië. De ploeg van de onder vuur liggende bondscoach Joachim Löw was voor rust zwak, maar wervelde in de tweede helft met dank aan een geweldige invalbeurt van Marco Reus.

Duitsland
Duitsland
1 - 1
Servië
Servië

Voor Duitsland stond de oefenwedstrijd tegen Servië in het teken van het voorbereiden op de EK-kwalificatiekraker tegen Nederland, komende zondag. Dat deed het zoals bekend zonder Mats Hummels, Jérôme Boateng en Thomas Müller, die niet langer in de plannen van Löw voorkomen. Het 'nieuwe' Duitsland bestaat uit spelers als Jonathan Tah, Marcel Halstenberg, Julian Brandt en Kai Havertz.

Met het vernieuwde elftal begon Duitsland belabberd aan de wedstrijd tegen Servië. Van een duidelijk spelidee was weinig zichtbaar en Servië kwam dan ook nauwelijks in de problemen. De bezoekers sloegen al na twaalf minuten toe. Een hoekschop schoot door tot bij Luka Jovic, die volledig vrijstaand de 0-1 binnenkopte. De Duitse verdedigers hadden toch kunnen weten dat Jovic in vorm is, want hij scoorde dit seizoen al vijftien keer voor Eintracht Frankfurt in de Bundesliga.

Servië viert het doelpunt van Luka Jovic.

Servië, dat sterspeler Dusan Tadic miste, liet de bal ondertussen aan Duitsland, dat daar nauwelijks raad mee wist. Alleen Timo Werner kreeg na een fraaie aanval een grote kans, maar stuitte op doelman Marko Dmitrovic. Aan de andere kant ontsnapte Manuel Neuer bij serieuze mogelijkheden voor Darko Lazovic en Adem Ljajic. Voor die laatste had volledig vrij voor Neuer de 0-2 moeten aantekenen.

Na rust, met Marc-André ter Stegen onder de lat en Reus in plaats van Havertz, werd Duitsland steeds gevaarlijker. Voor Reus maakte een sterke indruk. De sterspeler van Borussia Dortmund stuitte na een fraaie actie op Dmitrovic en zag Sané uit zijn voorzet in de handen van diezelfde doelman koppen. De grootste kans was voor Ilkay Gündogan, die Dmitrovic passeerde maar tot zijn ontzetting de bal van de lijn gehaald zag worden.

Marco Reus stal als invaller de show bij Duitsland.

In de 68ste minuut viel de 1-1 dan toch. Niet geheel verrassend stond Reus aan de basis van de goal. Na gepruts in de achterhoede van Servië behield Reus het overzicht en bediende invaller Leon Goretzka, die feilloos binnenschoot. Het was aan Dmitrovic te danken dat Duitsland het enorme overwicht niet uitdrukte in meer doelpunten. De keeper redde op kansen voor Reus en Sané, ook direct de twee gevaarlijkste Duitsers.

Ondanks de remise zal Duitsland ook met een redelijk goed gevoel toewerken naar de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Nederland. In de tweede helft was het spel van de mannen van Löw fris en aanvallend te noemen en werd er achterin nauwelijks nog iets weggegeven. Dat Reus zondag een basisplaats heeft, lijkt een zekerheidje. Hij was de man die de schwung er weer in kreeg bij die Mannschaft. Een late tegenvaller was het geblesseerd uitvallen van rechtsback Lukas Klostermann, die vervangen werd door Thilo Kehrer. Servië eindigde het duel met tien man na direct rood voor Milan Pavkov na een walgelijke overtreding op Sané.