Duel met FC Porto duurt net te lang: doek valt voor AZ in Youth League

Jong AZ moet titelprolongatie in de Youth League uit het hoofd zetten. De Alkmaarse talenten gingen in de achtste finale na penalty's onderuit tegen de leeftijdsgenoten van FC Porto, dat pas in de 93ste minuut gelijkmaakte.

Porto U19

AZ baarde in de vorige ronde nog opzien door Atlético Madrid uit het toernooi te kegelen. De loting koppelde de ploeg van trainer Michael van Zijtveld aan FC Porto, dat de Youth League in het seizoen 2018/19 won. De Portugese topclub kwam tien minuten voor rust op achterstand in Wijdewormer. Yoël van den Ban, vorige maand nog de matchwinner tegen Atlético, scoorde met een fijn wippertje (1-0).

Na de pauze gingen de bezoekers nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar net als tegen Atlético Madrid leek AZ geen doelpunt te hoeven incasseren. In de 93ste minuut ging het alsnog fout. Een Portugese corner belandde op het hoofd van Antonio Ribeiro, die over het hoofd werd gezien en van dichtbij kon binnenknikken (1-1). Na de reguliere speeltijd volgde meteen een penaltyserie.

Daarin trok FC Porto aan het langste eind. AZ-doelman Tristan Kuijsten stopte de inzet van Anha Cande, maar zag ploeggenoten Rayan Atikallah en aanvoerder Jayden Addai missen. Dat betekent dat niet de Alkmaarders, maar FC Porto het in de kwartfinale opneemt tegen FSV Mainz 05. De Duitsers schakelden verrassend Manchester City uit.

Woensdag komt Feyenoord in actie in de Youth League. De Rotterdamse talenten gaan op bezoek bij de leeftijdsgenoten van Bayern München.