Dudek maakt wonder van Istanbul compleet

Dood, begraven, kopje koffie op en plakje cake binnen. Zo oordeelde vriend en vijand over de toestand van Liverpool en zijn aanhang toen Hernan Crespo vlak voor rust AC Milan met een briljante stift op een 3-0 voorsprong had gezet. Maar in een tijdsbestek van zeven minuten stonden de Engelsen op uit de dood. Om na verlengingen en strafschoppen als winnaar uit de strijd te komen.

Vooral voor rust leek het er in geen velden of wegen op dat Liverpool nog zou terugkomen in de wedstrijd. Het scenario was ideaal voor AC Milan. Paolo Maldini scoorde al na 53 seconden met een volley na een slimme vrije trap van Andrea Pirlo.

Liverpool moest daardoor uit de normaal gesproken zo veilige schulp kruipen. Milan profiteerde met vlijmscherpe counters, al bleef een logisch tweede doelpunt en meer nog betrekkelijk lang uit.

Pas zes minuten voor rust maakte Crespo zijn eerste. Kaká stuurde Andrei Sjevtsjenko weg, de Oekraïner zette voor en de Argentijnse goaltjesdief tikte in. Op slag van rust volgde de 3-0. Deze had Kaká geen tussenstation nodig om Crespo vrij te spelen en de nummer elf wipte de bal kunstzinnig over Dudek.

Na rust kwam Liverpool pas echt tot leven toen het scoorde. Aanvoerder Steven Gerrard kopte knap raak (54ste minuut) op aangeven van John Arne Riise. Het boegbeeld van The Reds jutte zijn collega's en aanhang op om aan te zetten voor het bijna onmogelijke.

Met succes. Want binnen twee minuten bedroeg het gat nog maar één treffer. Vladimir Smicer, al voor rust ingevallen voor Harry Kewell, schoot laag en gekruist de 3-2 van twintig meter binnen. De wederopstanding werd compleet toen Gerrard makkelijk neerging en Liverpool een strafschop kreeg. Xabi Alonso stuitte in eerste instantie op Dida maar schoot uit de rebound alsnog raak: 3-3.

In het restant van de reguliere speeltijd kreeg Milan de beste kansen. Clarence Seedorf, die verder bleekjes speelde, schoot naast. Djimmi Traoré redde op de doellijn toen Sjevtsjenko leek te gaan scoren en Crespo wachtte te lang om Kaká de 4-3 te laten maken. Jaap Stam kopte vlak voor tijd nog voorlangs.

In de verlenging oogde Milan veel frisser. De spelers van Liverpool vielen stuk voor stuk om. Alleen invaller Djibril Cissé hoopte nog te kunnen stunten. De rest wilde vooral de gelijke stand vasthouden om te gokken op penalty's.

Dudek zorgde ervoor dat het ook op strafschoppen aankwam. De voormalige Feyenoorder keerde een kopbal van Sjevtsjenko en was in de rebound ook nog eens katachtig ter plaatse om een vierde Milanese treffer te voorkomen.

In de penaltyreeks eiste Dudek alle aandacht op door à la Bruce Grobbelaar als een joker dansend op zijn doellijn zijn tegenstanders gek te maken. De Pool stopte er twee, die van specialisten Pirlo en Sjevtsjenko, en Serginho schoot hoog over en naast. De Liverpudlians faalden maar één keer en grepen dus op een avond vol drama in Istanbul de vijfde absolute Europese hoofdprijs.