Dubbelslag Larsson houdt Heerenveen in spoor topdrie

SC Heerenveen heeft zaterdagavond in eigen huis ternauwernood een zege afgedwongen tegen Excelsior. Sam Larsson zorgde er met twee treffers voor dat de Kralingers met een nederlaag huiswaarts moesten: 2-1.

Heerenveen begon als nummer vier aan het treffen met de nummer dertien van de Eredivisie, maar had in de eerste helft moeite dat verschil op de ranglijst in het spel uit te drukken. Zo moest doelman Erwin Mulder redding brengen bij een slap schot van Nigel Hasselbaink.

In de 42ste minuut raakte Hasselbaink de bal een stuk beter. Toen schoot hij immers onberispelijk zijn strafschop binnen. De spits van de Rotterdammers maakte in zijn laatste vier duels daardoor liefst drie doelpunten en was ook goed voor drie assists in die duels. Bovendien was het voor de aanvaller al de derde strafschop die hij dit seizoen benutte.

De reden voor de strafschop was voer voor discussie en in het geval van de Friezen reden tot beklag. Lucas Bijker kon immers niet veel doen aan de handsbal die hij maakte bij een harde voorzet van Fredy. Scheidsrechter Pol van Boekel was evenwel onverbiddelijk. En omdat hij kort daarna de Friezen geen strafschop gaf toen Reza Ghoochannejhad de bal tegen de arm van Bas Kuipers kopte, moest de leidsman de kleedkamer opzoeken onder begeleiding van een striemend fluitconcert.

Kort na rust zette Larsson de Friese frustratie al om in de aanzet tot een overwinning. Na terugleggen van Arber Zeneli schoot hij tegendraads raak. De Zweed groeide vervolgens uit tot matchwinner omdat zijn vrije trap in de 79ste minuut door niemand geraakt werd en zo in de verre hoek plofte. Omdat Zeneli (paal en van de lijn gehaald) en Larsson (net naast) daarna grote kansen misten, bleef het tot het einde spannend. Meer goals vielen er evenwel niet.

Door de overwinning heeft Heerenveen, waar voor het eerst in twintig maanden Doke Schmidt weer in de basis stond, de vierde plaats steviger in handen. Het verschil met nummer vijf AZ is vier punten, bovendien staat de formatie van trainer Jurgen Streppel maar vier punten onder nummer drie PSV. Excelsior is veertiende en staat maar vier punten boven hekkensluiter Go Ahead Eagles.

Nigel Hasselbaink deelde nog wel de eerste klap uit, maar moest een antwoord schuldig blijven op de dubbelslag van Sam Larsson.