Dries 'Ciro' Mertens, de import-Napolitaan

Reacties

Dries Mertens en Napoli is een combinatie die gelukkig stemt. Niet alleen de fans, de club, maar vooral Mertens zelf. Nu de Belgische aanvaller op de bank is beland onder Carlo Ancelotti, rijst de vraag of het huwelijk nog een lang leven beschoren is.

Dries 'Ciro' Mertens, de import-Napolitaan

In aanloop naar het WK zond de VRT een documentaire uit, met de klinkende naam 'Dries Mertens: God in Napels'. De havenstad kent vele voetbalgoden. Van Ruud Krol tot aan Marek Hamsik, van de allergrootste god Diego Armando Maradona tot aan - jawel, een beetje aangedikt - die kleine Belg. Allen zijn ze object van de tomeloze bewondering van de hartstochtelijke Napolitanen. Bij het trainingscomplex, op straat, in restaurants, overal.

'Je moet iedereen gelukkig maken', zegt Mertens in de documentaire. 'Ik denk dat ik met alle één miljoen inwoners op de foto sta, maar ze beginnen gewoon een tweede te maken.' Het is een zeldzaam moment van verzuchting, want de uitzending schetst het beeld van een evenwichtige en uitgesproken professional, die de club, de stad en het Italiaanse leven in de armen heeft gesloten.

Mertens gaat naadloos op in de rauwe stad der levensgenieters. Al snel na zijn komst van PSV in 2013 veranderde Dries in 'Ciro', een typische plaatselijke voornaam die hem werd opgespeld omdat hij doet denken aan de Napolitaanse straatjongens, in gestalte en karakter. Zelfs in het veld heeft zijn bescheiden Belgische inborst gezelschap gekregen van Italiaanse trekjes in de vorm van ietwat theatrale gebaren.

Onder Maurizio Sarri maakte Mertens ook als speler een bijzondere ontwikkeling door. Door de zware blessure van Arek Milik posteerde Sarri de linksbuiten in het centrum van de aanval. Mertens ging er vol voor en bleek de perfecte spits voor de offensieve, zorgvuldige speelstijl van Sarri. Zijn ploeggenoten vonden hem makkelijk over de grond en Mertens was betrokken bij 34 goals in 49 officiële wedstrijden.

Mertens kende weinig rust in aanloop naar het seizoen. Hij behaalde met België brons op het WK.
Mertens kende weinig rust in aanloop naar het seizoen. Hij behaalde met België brons op het WK.

Met de aanstelling van Carlo Ancelotti maakt Napoli een evolutie door. Ook de rol van Mertens is weer veranderd. Naast zijn drukke zomer zorgden twee belangrijke verschillen tussen Sarri en Ancelotti ervoor dat de Belg tijdens de eerste drie speelrondes op de bank moest plaatsnemen. De ervaren trainer rouleert veel meer dan zijn voorganger en geeft voor zijn speelwijze voorlopig de voorkeur aan een klassieke spits, in de vorm van Milik.

Als gangmaker van een elftal dat met liefst 93 punten net tekort kwam voor de Scudetto, zou het niet verbazingwekkend zijn als Mertens zou klagen over zijn reserverol. Maar hij is als supersub, een rol die hij vaak met verve vervulde bij De Rode Duivels, dit seizoen al belangrijk geweest voor de ploeg.

'We hebben zoveel sterke spelers. Het is logisch dat er een aantal op de bank belanden, ook al verdienen we allemaal te spelen', zei Mertens na zijn winnende doelpunt tegen AC Milan (3-2). Daarnaast prees hij de fans. 'Het is prachtig dat het Stadio San Paolo al vol zit. Normaal gesproken zit iedereen op het strand in augustus.'

Na een rustige start van het seizoen gaat Mertens als veelzijdige aanvaller hoe dan ook een belangrijke rol in Napels krijgen. Zolang hij die zekerheid heeft en de inwoners hun geadopteerde straatjongen koesteren, is het einde van een voorbestemde, wederzijdse liefde nog lang niet aan de orde.

Napoli
Napoli
1 - 0
Fiorentina
Fiorentina

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.