Dost en Sporting schenken Porto titel en slaan aanval Benfica af

Na een prijzendroogte van vier jaar is FC Porto zaterdag voor de 28ste keer kampioen van Portugal geworden. De koploper is niet meer te achterhalen door Sporting Lissabon en Benfica, die zaterdag in een directe confrontatie punten lieten liggen: 0-0.

De openingsfase van de topper werd ontsierd doordat Sporting-fans vuurwerk rond de doelmond gooiden. Dat moest uit de weg geruimd worden, voordat Benfica het initiatief nam. In de achtste minuut leverde dat al een enorme kans op. Rafa Silva verscheen voor de neus van Rui Patrício en zijn inzet verdween op de paal, nadat de doelman Silva leek te scheppen. Tot woede van Benfica-trainer Rui Vitória peinsde scheidsrechter Carlos Xistra er niet eens over om een strafschop te geven.

Benfica was dominanter in de eerste helft en bleef gevaarlijk, met name via Silva. De buitenspeler raakte met een afstandsschot weer de paal, via de handen van Patrício. Bas Dost kreeg vlak voor de pauze aan de andere kant voor de eerste keer ruimte om op doel te vuren. De spits dolde zijn tegenstanders met een atypische, Bergkampiaanse actie, maar maakte de verkeerde keuze door zonder succes breed te leggen.

Na rust bleef de thuisploeg aandringen, maar tot grote kansen kwam Benfica niet meer. Daardoor bleven de ploegen in evenwicht en is de strijd om het ticket voor de Champions League-voorronde nog niet gestreden. In de laatste speelronde wordt duidelijk wie van de twee elftallen, die beide op 78 punten staan, achter kampioen FC Porto op de tweede plaats eindigt. Die wordt nu bezet door Sporting, op basis van een beter onderling resultaat. De ploeg van Dost heeft volgende week op bezoek bij nummer zes Maritimo hoe dan ook genoeg aan een zege voor het CL-ticket.