Dortmund dendert door, Bayern wint moeizaam

Borussia Dortmund blijft onverstoorbaar in de jacht op de Duitse titel. Het ondervond in het uitduel met VfL Wolfsburg geen problemen en won eenvoudig met 3-0. Bayern München was heel lang erg matig, maar zegevierde wel over het zwalkende Werder Bremen. Ryan Babel debuteerde bij 1899 Hoffenheim, dat met 1-0 won van Schalke 04, in de Bundesliga. Veel indruk maakte hij niet. De aanvaller onderscheidde zich vooral door egoïstisch spel.

VfL Wolfsburg-Borussia Dortmund 0-3Ook VfL Wolfsburg slaagde er niet in het strak op kampioenskoers liggende Borussia Dortmund te stuiten. Waar de thuisploeg praktisch niets had in te brengen, speelden de bezoekers vrij en fris. Bij rust hadden ze al een veilige 2-0 voorsprong genomen.

Al na twee minuten had de titelpretendent een voorsprong te pakken. Nuri Sahin stuurde met een fraaie pass Mario Götze op avontuur. Die gaf een voorzet op Lucas Barrios die van dichtbij doel trof. Vijf minuten voor rust vergrootte regisseur Sahin de score. Waar een inzet van Barrios in eerste instantie nog werd gestuit, wist de Turkse middenvelder wel raad met de rebound.

Twintig minuten voor tijd gooide Mats Hummels de wedstrijd definitief in het slot. De verdediger was alert bij een hoekschop van uitblinker Sahin. De eenvoudige zege brengt het vooralsnog ongenaakbare Borussia weer een stap dichter bij de titel.

Werder Bremen-Bayern München 1-3Met Arjen Robben in de basis moest Bayern proberen in het spoor te blijven van de topploegen in de Bundesliga. Het trof in Werder Bremen echter een tegenstander dat laag op de ranglijst staat en bereid was hard te werken om zich uit de degradatiezorgen te spelen. De thuisploeg had ook lang het betere van het spel.

Werder liet, praktisch voor het eerst dit seizoen, de bal weer soepel rondgaan. Een manier van spelen die de laatste tijd nauwelijks te zien was, maar waarmee het team jarenlang een geduchte tegenstander was. Pas na rust drukte de ploeg het overwicht uit in een voorsprong. De tweede helft was twee minuten bezig, toen Per Mertesacker zich plots in riante vrijheid bevond in het Bayern-strafschopgebied. De verdediger schoot beheerst binnen.

Het zorgde ervoor dat de ploeg van Louis van Gaal wat fanatieker ging spelen en zich langzaam terug in de wedstrijd vocht. Na ruim een uur kwam Bayern op gelijke hoogte. Toen Danijel Pranjic de bal voorgaf, kwam Arjen Robben bliksemsnel voor zijn bewaker Mikaël Silvestre; de Nederlander tikte knap - vallend - binnen.

Kort daarop claimde Bremen een strafschop, maar scheidsrechter Thorsten Kinhöfer zag hands van Luiz Gustavo over het hoofd. Een kwartier voor tijd kwam Bayern pardoes op voorsprong. Mario Gomez bracht voor waarna Mertesacker de bal ongelukkig achter zijn eigen doelman Tim Wiese werkte. In de slotfase tekende Thomas Müller voor de 3-1 eindstand. De Duits international troefde de slecht ingrijpende Torsten Frings af bij een verre bal en rondde beheerst af.

De ontluisterde thuisploeg moest de wedstrijd uitspelen met tien man nadat keeper Wiese zich schandalig en blind vergreep aan de doorgebroken invaller Miroslav Klose; goed voor een rode kaart. Treffers vielen er niet meer.

1. FC Nürnberg-Hamburger SV 2-0Met Eljero Elia en Ruud van Nistelrooy in de basis moest Hamburger SV gaan proberen zich omhoog te werken op de ranglijst van de Bundesliga. Het ging echter onderuit tegen 1. FC Nürnberg dat steeds meer de degradatiezone achter zich begint te laten.

Na een slaapverwekkend eerste uur tekende Timmy Simons voor de eerste treffer. De voormalige PSV'er benutte een strafschop die was gegeven nadat HSV-goalie Frank Rost Christian Eigler had neergelegd in het strafschopgebied. Nog geen tien minuten later had Nürnberg de score verdubbeld en moest HSV verder met tien man.

Gojko Kacar zag rood na de doorgebroken speler Robert Mak vastgehouden te hebben. Uit de daarop gegeven vrije trap viel de 2-0. Rost kon het schot van Jens Hegeler nog keren - met behulp van de lat - maar Simons kreeg vat op de losse bal en bediende Almog Cohen die de 2-0 eindstand op het scorebord bracht.

Schalke 04-1899 Hoffenheim 0-1Al in de vierde minuut werd het enige doelpunt van de wedstrijd gemaakt. Isaac Vorsah kreeg de bal na een hoekschop hard op het hoofd en zette daardoor Hoffenheim onbewust op voorsprong. Enkele minuten later zette Klaas-Jan Huntelaar Schalke bijna naast Hoffenheim. De spits van Die Königsblauen slaagde er echter niet in doelman Tom Starke te verschalken. Nadat Starke uit was gekomen, probeerde Huntelaar met een schot ter hoogte van de hoekvlag de gelijkmaker te maken. Zijn poging eindigde op het dak van het doel.

Overigens maakte Ryan Babel zich bij zijn competitiedebuut niet geliefd bij zijn teamgenoten. De kersverse aanvaller verzuimde te scoren, toen hij samen met medespeler Vedad Ibisevic op doelman Neuer af ging. Ondanks het feit dat Ibisevic volledig vrij stond, ging Babel voor eigen succes. Tien minuten voor tijd vond hetzelfde scenario plaats, maar ook hier ging de van Liverpool overgekomen aanvaller voor eigen glorie.

De gemiste doelpogingen van Babel bezorgde Hoffenheim geen negatieve consequenties. Door het slappe optreden van Schalke 04 hoefde Starke geen doelpunten te incasseren en werd de stand bepaald op 1-0.

FC Sankt Pauli-1. FC Köln 3-0Het degradatieduel tussen Sankt Pauli en FC Köln kende met de Hamburgers een terechte winnaar. De thuisploeg was heer en meester en verschafte zich door treffers van Charles Takyi (twee keer) en Florian Bruns, goed voor een 3-0 zege, wat lucht in de strijd tegen degradatie. Foto: VI Images