Donk spreekt van bijzonder weerzien in 'zespuntenwedstrijd'

Reacties

Ryan Donk staat voor een bijzondere terugkeer, als hij woensdagavond met Galatasaray op bezoek gaat bij Club Brugge. De aftrap van het Champions League-seizoen is voor beide clubs meteen van groot belang in de strijd om plaats drie in een loodzware poule met Real Madrid en Paris Saint Germain.

Donk spreekt van bijzonder weerzien in 'zespuntenwedstrijd'
Club Brugge
Club Brugge
0 - 0
Galatasaray
Galatasaray

De Amsterdammer werd in 2009 op voorspraak van Adrie Koster naar Club Brugge gehaald, die hem nog kende als jeugdspeler van Ajax. Daarvoor was hij even uitgeleend aan het Engelse West Bromwich Albion, terwijl hij eerder twee seizoenen voor AZ speelde. Na een moeizaam eerste seizoen groeide hij bij Club uit tot een gewaardeerde kracht in het hart van de defensie, tot hij in 2013 vertrok naar het Turkse Kasimpasa.

Warme herinneringen 
Woensdagavond is Ryan Air voor even terug in het Jan Breydel Stadion, als Galatasaray het voor het eerste groepsduel in de Champions League opneemt tegen zijn voormalige werkgever. Inmiddels is de 33-jarige Donk een geroutineerd verdediger, die bij de Turkse grootmacht vooral als stand-in fungeert. Hij bewaart warme herinneringen aan zijn periode in België, zo vertelde hij op de persconferentie voorafgaand het Europese treffen.

'Ik ben Club Brugge nog altijd dankbaar voor mijn periode hier, want ik heb hier mooie jaren gekend en ben uiteindelijk door de voordeur vertrokken', aldus Donk, die bekend is met de fans van Brugge, maar niet bevreesd is voor het publiek. 'De supporters staan er hier altijd vol achter, maar wij zijn in Turkije wel wat gewend natuurlijk.'

Een jonge Ryan Donk in het blauw-zwarte shirt van Club Brugge
Een jonge Ryan Donk in het blauw-zwarte shirt van Club Brugge

Vertrouwen
Naast Donk zit er nog een andere Nederlander bij Galatasaray. Ryan Babel kende een uitstekende interlandperiode bij het Nederlands elftal en is ook in de Süper Lig goed aan het seizoen begonnen. In vier wedstrijden scoorde hij al twee keer. Daarnaast stuntte de Turkse recordkampioen vlak voor het verstrijken van de transferdeadline met de komst van Radamel Falcao.

Het zorgt voor vertrouwen bij trainer Fatih Terim, die ondanks de zware loting – Real Madrid en Paris Saint Germain zijn de andere twee groepsgenoten – zijn ploeg niet meteen wil afschrijven voor plaats één of twee. 'Natuurlijk, zij zijn op papier favoriet, maar uiteindelijk moet het op het veld gebeuren.'

Senegelase Balotteli 
Als er woensdagavond één speler bij de Belgen aast op een overwinning is het Mbaye Diagne wel, vorig seizoen nog speler van Galatasaray, maar nu verhuurd aan Club Brugge. De Senegelase spits kon uitstekende statistieken overleggen – dertig doelpunten in één seizoen namens Kasimpasa en Galatasaray - maar echt geliefd was hij nimmer in Istanbul.

Digagne scoorde veelal uit strafschoppen en intikkers, zo luidde de kritiek, maar vooral zijn wispelturige 'Balotelli-streken' deden Galatasaray ertoe besluiten hem relatief makkelijk te laten gaan. Het is nog onzeker of Diagne woensdag in de basis start bij Club Brugge, maar als hij binnen de lijnen komt zal hij graag het ongelijk willen bewijzen van zijn criticasters.

Mbayne Diagne aast op revanche tegen Galatasaray, dat hem verhuurde aan Club Brugge
Mbayne Diagne aast op revanche tegen Galatasaray, dat hem verhuurde aan Club Brugge

Zespuntenduel
Philippe Clement erkent het belang van het duel, dat in diverse media al werd omschreven als zespuntenwedstrijd. 'Als we winnen, zetten we een grote stap vooruit. Bij een gelijkspel blijven de kansen fifty-fifty, maar bij een nederlaag moeten we meteen in de achtervolging', aldus de trainer van de Bruggenaren. Toch tempert hij de verwachtingen, die vooral in de Belgische media hoog zijn. 'Er wordt gezegd dat dit een must-win is, maar er wordt nog wel eens vergeten dat wij het eerste Belgische team zijn dat zich heeft gekwalificeerd voor de groepsfase zonder kampioen te worden. Wat dat betreft is deze Europese campagne nu al een succes', zo besluit Clement.

UEFA Champions League

Stand Groep A UEFA Champions League 2019/2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
PSG
6
5
1
0
17-2
+15
16
2
Real Madrid
6
3
2
1
14-8
+6
11
3
Club Brugge
6
0
3
3
4-12
-8
3
4
Galatasaray
6
0
2
4
1-14
-13
2
* Actueel tot en met 29 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.