Dominant AZ krijgt waar het recht op heeft in Zweden

AZ heeft de mislukte thuiswedstrijd tegen BK Häcken, waarin niet werd gescoord, goedgemaakt in de return in Zweden. De drie aanvallers waren allemaal een keer trefzeker voor de dominerende Alkmaarders, die in de derde voorronde van de Europa League naar Oekraïne gaan.

Häcken
Häcken
0 - 3
AZ
AZ

Over twee wedstrijden gezien valt er niets op het succes van AZ aan te merken. De ploeg van Arne Slot bewees vorige week al over meer kwaliteit te beschikken dan het stugge Häcken en was ook donderdagavond weer duidelijk sterker dan zijn tegenstander. De eerste kans was voor aanvoerder Guus Til, die ondanks de transferperikelen (hij heeft zijn zinnen gezet op een verhuizing naar Spartak Moskou) gewoon in de basis begon. Zijn schot ging recht op doelman Peter Abrahamsson af.

De thuisploeg liet zich zien via Ahmed Yasin, wiens schot werd gekraakt door Ron Vlaar, maar verder was het AZ dat bepaalde wat er gebeurde op het kunstgrasveld. Owen Wijndal schoot voor een bijna leeg doel onbegrijpelijk over en een treffer van Oussama Idrissi werd afgekeurd vanwege vermeend buitenspel. AZ bleef maar druk zetten op het vijandelijke doel en kreeg drie minuten voor rust waar het recht op had. Idrissi stuurde Myron Boadu weg met een weergaloze pass en de spits schoof de bal onder het lichaam van Abrahamsson door: 0-1.

Door het uitdoelpunt van Boadu moest Häcken (met voormalig AZ-speler Joona Toivio en oude bekende Rasmus Lindgren in de basis) in de tweede helft minstens twee keer scoren om in Europa actief te blijven. De Zweden werden zo gedwongen om wat meer de aanval te zoeken en dat bood AZ precies de ruimte waar het op hoopte. De 0-2 van Calvin Stengs viel al snel na rust. Boadu zag eerst zijn schot gekeerd worden en legde de bal vervolgens panklaar voor zijn maatje in de voorhoede.

Met dit doelpunt zat de wedstrijd in de knip en kon AZ met een gerust hart naar het eindsignaal toewerken. Til hielp opnieuw een grote kans om zeep, voordat het via een intikker van Idrissi (na een snelle uitbraak) alsnog 0-3 werd. De Marokkaans international werd kort na dit doelpunt naar de kant gehaald en even later maakte Jordy Clasie als vervanger van Til zijn debuut voor AZ. De vraag is of dit voor Til zijn afscheidswedstrijd was.

Clasie deed bij zijn Alkmaarse vuurdoop twintig minuten mee en daarin werd niet meer gescoord. Dankzij de ruime overwinning op Häcken plaatst AZ zich voor de derde voorronde van de Europa League. Daarin is FK Mariupol uit Oekraïne de tegenstander. AZ begint volgende week met een uitwedstrijd.