Dominant Ajax voltooit Champions League-missie in Kiev

Ajax keert dit seizoen na een afwezigheid van drie seizoenen weer terug in de Champions League. Op bezoek bij Dinamo Kiev hadden de Amsterdammers genoeg aan een 0-0 gelijkspel. Een opmerkelijke uitslag, gezien het aantal kansen voor de bezoekers.

Dinamo Kiev
Dinamo Kiev
0 - 0
Ajax
Ajax

Trainer Erik ten Hag kon in Kiev niet beschikken over de geschorste Nicolás Tagliafico, terwijl David Neres niet fit genoeg was om te starten. Maximilian Wöber begon daarom als linksback en Dusan Tadic en Hakim Ziyech bezetten de flanken voorin.

Kiev moest minstens twee keer scoren en zocht dan ook de aanval in de openingsfase. Het leidde na vijf minuten tot een grote kans. Viktor Tsygankov bediende Benjamin Verbic met een fraai boogballetje, maar de Sloveen kreeg de bal niet langs André Onana, die uitstekend redde. Na een minuut of tien kreeg Ajax meer grip op de wedstrijd. Donny van de Beek had zelfs de score kunnen openen uit een voorzet van Tadic, maar de middenvelder werd uit balans gebracht en kreeg zijn hoofd niet goed tegen de bal.

In de veertiende minuut kreeg Ajax dé kans op de 0-1. Matthijs de Ligt werd wel heel opzichtig vastgehouden bij een hoekschop en dus wees arbiter Damir Skomina naar de stip. Tadic schoot de strafschop echter tegen de paal en schoot uit de rebound over. Het was typerend voor de eerste helft in Kiev, waarin Ajax kans op kans stapelde, maar verzuimde de trekker over te halen. Met name Klaas-Jan Huntelaar en Van de Beek waren er een aantal keer heel dicht bij, maar alle veertien doelpogingen voor rust gingen er niet in.

Aan de andere kant kon Kiev totaal geen vuist maken. Ajax had de controle en ging na rust vrolijk door met het creëren van kansen. Zo was Noussair Mazraoui met een kopbal heel dicht bij zijn eerste treffer voor Ajax 1 en zag Ziyech een prachtige vrije trap op de lat uiteen spatten. Kiev zette daarna nog één keer aan, maar tot echt grote mogelijkheden leidde dat niet. Huntelaar kreeg wel nog een enorme kans, maar Kiev-keeper Denys Boyko bleek simpelweg niet te passeren.

Het kon Ajax niet deren, want de ploeg van Ten Hag had aan een 0-0 gelijkspel ook meer dan genoeg om zich na een absentie van drie jaar weer te melden op het miljardenbal. In het seizoen 2014/15 waren de Amterdammers daar voor het laatst actief in een poule met Barcelona, Paris Saint-Germain en APOEL Nicosia. In de twee seizoenen daarop was Ajax actief in de Europa League, vorig jaar speelden ze helemaal geen Europees voetbal. Bij de loting voor de groepsfase van de Champions League op dertig augustus zit Ajax in pot 3.

Doelpogingen Ajax (links) en Dinamo Kiev.