Dolend Ajax zet met late goal streep door historische avond Excelsior

Reacties

Ajax heeft woensdagavond pijnlijk puntenverlies geleden. Op eigen veld kwamen de Amsterdammers niet verder dan een gelijkspel tegen Excelsior, dat lange tijd voor het eerst in de clubhistorie in de Johan Cruijff Arena leek te gaan winnen. Een late treffer van Chuba Akpom zette echter een streep door dat feestje.

Dolend Ajax zet met late goal streep door historische avond Excelsior
© Pro Shots
Ajax
Ajax
2 - 2
Excelsior
Excelsior

In de Johan Cruijff Arena moest trainer John van ’t Schip het nog doen zonder Jordan Henderson en Steven Berghuis. Het duo zat gebroederlijk naast elkaar op de tribune en mikt op een terugkeer in het duel met FC Volendam, volgende week. Branco van den Boomen was gepasseerd. Hij werd vervangen door Benjamin Tahirovic, die indruk maakte tijdens zijn invalbeurt tijdens de zege op FC Twente (2-1).

Met oog op de felbegeerde vijfde plaats, die zou betekenen dat Ajax play-offs voor Europees voetbal zou ontlopen, was de opdracht helder: een zege. Excelsior liet echter al snel merken geen zin te hebben daar aan mee te werken. De Kralingers toonden zich een taaie opponent voor Ajax, dat snakt naar het einde van het seizoen. In de strijd om lijfsbehoud vocht Excelsior voor wat het waard was, waardoor Ajax nauwelijks gevaarlijk kon worden. Sterker, doelman Gerónimo Rulli hield de thuisploeg zelfs op de been.

Bergwijn schudt duel op
Tóch was het Ajax dat op voorsprong kwam. Na een klein half uur forceerde Kenneth Taylor een opening, waarna Devyne Rensch op de goede plaats stond. De verdediger rondde bekwaam af en zette Ajax op 1-0. Lang was het feest echter niet, want even later liet Bergwijn zich foppen door de opstomende Excelsior-back Mimeirhel Benita en stond de wedstrijd op z’n kop. De captain vloerde de vleugelverdediger en ontnam hem zijn scoringskans, werd met een rode kaart naar de kant gestuurd én zag Julian Baas de strafschop afronden. Daardoor was Ajax, inmiddels met tien man, weer terug bij af.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Excelsior tankte zelfvertrouwen. Zeker toen ook Brian Brobbey nog voor de rust het veld verliet. De spits moest zich vanwege fysieke klachten laten wisselen, waardoor de twee belangrijkste pionnen van Van ’t Schip plots onder de douche stonden. Rulli hield Ajax ondertussen nog enkele keren op de been, maar vlak na de rust was ook de Argentijn kansloos. Het brutale Excelsior sloeg toe via Lazaros Lamprou, die met het hoofd de pijn voor Ajax nog groter maakte: 1-2.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Schaamrood op de kaken
Het was voor Excelsior signaal om de teugels iets te laten vieren. Het tiental van Ajax zocht ondertussen naar de gelijkmaker, maar kon de gasten - behalve een poging op de lat van Taylor - nauwelijks aan het wankelen brengen. Anton Gaaei kwam zelfs nog goed weg, na een harde charge, waardoor Ajax een tweede rode kaart bespaard werd. 

Zo leek Excelsior een historische zege en drie hele belangrijke punten in de strijd om lijfsbehoud te gaan boeken. Dat was echter gerekend buiten invaller Akpom, die met meer geluk dan wijsheid de 2-2 nog tegen de touwen gewerkt kreeg. Daardoor hielden beide ploegen een punt over aan het duel.

Ajax Nederland

Excelsior Nederland

Excelsior Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2023/2024

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
4
AZ
31
17
7
7
62-35
+27
58
5
Ajax
31
13
10
8
65-58
+7
49
6
N.E.C.
31
12
11
8
59-47
+12
47
7
FC Utrecht
31
12
10
9
45-43
+2
46
8
Sparta Rotterdam
31
12
7
12
46-43
+3
43
* Actueel tot en met 4 mei 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Eredivisie
Meer over Eredivisie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.