Dolberg speelt cruciale rol in eerste winst Denemarken

Kasper Dolberg heeft met Denemarken een belangrijke overwinning geboekt in de EK-kwalificatie. Met Dusan Tadic was er ook een andere Ajacied belangrijk voor zijn land, Kosovo boekte een unieke overwinning.

Groep D

Denemarken
Denemarken
5 - 1
Georgië
Georgië

Met twee keer een gelijkspel was Denemarken niet goed begonnen aan de EK-kwalificatie en dus was er een overwinning nodig op Georgië. Het startschot voor een goed resultaat werd gegeven door Dolberg. De Ajacied maakte een wisselvallig seizoen door in Nederland, maar kreeg van bondscoach Age Hareide wel een basisplaats. Al in de dertiende minuut schoot Dolberg raak na een corner, hij profiteerde van het doorkoppen van Simon Kjaer.

Saba Lobzhanidze trok twaalf minuten na de goal de stand alweer gelijk, maar kort na de 1-1 kwam Denemarken weer op voorsprong. De scheidsrechter gaf in de dertigste minuut makkelijk een strafschop, nadat Kjaer naar de grond was gegaan. Christian Eriksen maakte geen fout vanaf elf meter en schoot via de paal binnen.

Kjaer was dus betrokken bij de twee Deense goals, maar hij moest zich nog voor rust laten vervangen met een hamstringblessure. Zonder zijn aanvoerder bleef Denemarken echter scoren. Na ruim een uur maakte Dolberg zijn tweede van de avond, hij kon vrij inschieten na mistasten van keeper Giorgi Loria.

In de slotfase liep Denemarken verder uit. Yussuf Poulsen scoorde uit de rebound nadat een schot van Dolberg was gekeerd door keeper Loria, invaller Martin Braithwaite schoot in blessuretijd raak voor de 5-1.

Litouwen

Er was weinig sfeer in Belgrado, want door een straf zaten er geen fans in het stadion tijdens Servië - Litouwen. Op de televisie zagen de fans dat Servië nauwelijks in de problemen kwam in eigen huis. Aleksandar Mitrovic maakte in eerste helft al twee goals, zijn tweede maakte hij op aangeven van Dusan Tadic.

Luka Jovic zorgde kort na de 2-0 voor een nog ruimere voorsprong, de kersverse aanvaller van Real Madrid schoot mooi raak vanaf de rand van de zestien. Twintig minuten voor tijd deed Litouwen nog wat terug vanaf de stip, maar de zege van Servië kwam niet meer in gevaar. In de slotfase was het zelfs Adem Ljajic die het verschil weer naar drie tilde.

Oekraïne
Oekraïne
1 - 0
Luxemburg
Luxemburg

Al na zes minuten stond de eindstand op het scorebord bij Oekraïne - Luxemburg. Het thuisland had niet bijzonder veel te duchten van Luxemburg. Roman Yaremchuk was met zijn vroege goal verantwoordelijk voor de winst van Oekraïne. Een belangrijke winst, want daarmee vergroot het land zijn voorsprong in Groep B. Oekraïne staat nu zes punten los van Luxemburg en Servië, hoewel dat laatste land een wedstrijd minder speelde. Portugal, winnaar van de Nations League, speelde nog maar twee duels in deze groep.

Kosovo

Kosovo heeft voor het eerst een kwalificatiewedstrijd gewonnen. Sinds het land officieel mee mag doen in de UEFA-competities nam Kosovo deel aan de WK-kwalificatie voor het eindtoernooi in 2018, maar toen werd er niet gewonnen van IJsland, Kroatië, Oekraïne, Turkije of Finland.

Tegen Bulgarije was het eindelijk zover voor Kosovo, dat in de Nations League al wel de smaak van de overwinning had geproefd. Milot Rashica, ex-speler van Vitesse, zette Kosovo op een voorsprong. Hij was één van de drie Kosovaarse spelers met een Eredivisie-verleden op het veld. Aro Muric (ex-NAC Breda) en Bersant Celina (ex-FC Twente) stonden ook de hele wedstrijd binnen de lijnen.

Na de goal van Rashica kwam Bulgarije op voorsprong via Kristian Dimitrov, daarvoor had Ivelin Popov voor de gelijkmaker gezorgd. Vedat Muriqi gaf Kosovo met de 2-2 weer wat hoop op een resultaat, waarna Elbasan Rashani diep in blessuretijd voor een vreugde-uitbarsting zorgde met zijn winnende treffer.

Tsjechië
Tsjechië
3 - 0
Montenegro
Montenegro

In Groep A nemen Engeland en Tsjechië nu al afstand van de concurrentie. De Engelsen staan met slechts gespeelde twee wedstrijden op doelsaldo bovenaan, Tsjechië sloeg maandagavond zijn slag. Montenegro werd opgerold in Olomouc.

Jakub Jankto schoot met een knappe volley raak in de achttiende minuut, vlak na rust maakte Boris Kopitovic een eigen goal. De Tsjechische spits Patrik Schick gooide het duel acht minuten voor tijd in het slot met een rake penalty.