Doelpuntenmachine Tuyp verslaat duo Altidore en Bony

FC Volendam-aanvaller Jack Tuyp is bezig aan een uitstekende fase in zijn loopbaan. De 29-jarige spits was dit seizoen in de Jupiler League al goed voor negentien doelpunten in negentien duels.

Doelpuntenmachine Tuyp verslaat duo Altidore en Bony

Als we verder terugkijken dan dit seizoen, dan was Tuyp in zijn laatste vijftig competitieduels voor FC Volendam goed voor veertig (!) treffers. Als we over die periode een topscorerslijst zouden maken van alle spelers in het vaderlandse betaalde voetbal (Eredivisie en Jupiler League), dan blijkt niemand zo vaak te scoren als de spits uit Volendam.

Bekeken vanaf 29 april 2011 - de dag waarop Tuyp de eerste van zijn laatste vijftig competitieduels speelde - komt alleen Roda JC-aanvaller Sanharib Malki qua absoluut aantal goals in de buurt van de huidige topscorer in de Jupiler League. De Syrische spits liet in 53 competitieduels voor de Limburgers 35 treffers noteren.

Tuyp blijft verder onder anderen ook PSV'er Dries Mertens (35 goals), AZ-aanvaller Jozy Altidore en Vitesse-spits Wilfried Bony (elk dertig) voor. Alleen spits Bas Dost had sinds april 2011 een hoger doelpuntenmoyenne dan Tuyp, maar de lange aanvaller verruilde de Eredivisie afgelopen zomer voor VfL Wolfsburg in de Bundesliga zodat zijn doelpuntentotaal op de Nederlandse velden bleef steken op 32 goals in 36 duels.

Tuyp zegt deze week in de nieuwe editie van Voetbal International (vanaf woensdag 13/2 in de winkel of nu online te bestellen) zichzelf te verbazen met zijn ongekend productieve periode. 'Het is een klein persoonlijk doel om mijn seizoensrecord van 26 doelpunten te evenaren, maar ik ben voorzichtig geworden met dat soort uitspraken. Vorig seizoen scoorde ik vóór de winterstop zeventien keer, maar daarna raakte ik ineens geen knikker meer', aldus de topschutter van FC Volendam. (Ramon Min)

Klik op onderstaand beeld voor een grotere weergave <br /> * = dit seizoen niet meer actief in de Eredivisie Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen