Doelpunten van Kuijt en Plet, Özbiliz treft verkeerde doel

In de rubriek Elders over de grens belichten we het belangrijkste nieuws van de speelronden in de kleinere (Europese) competities. Berichten uit de vier Europese toplanden vind je uitgebreider elders op onze site.

• Opnieuw was Dirk Kuijt belangrijk voor Fenerbahçe • Met een goal en een assist droeg hij flink bij aan de 4-1 zege op middenmoter Gençlergirligi • Bij de 1-1 verzorgde de Katwijker met een fraaie steekbal de assist en hij nam zelf de 3-1 voor zijn rekening door knap aan te nemen en met links via de binnenkant van de paal te scoren • Door de zege is Fener tweede in Turkije, met twee punten achterstand op koploper Galatasaray • • Het Racing Genk van Mario Been heeft in eigen huis met 1-1 gelijkgespeeld tegen Leuven • Een goal van Glynor Plet, die in stelling werd gebracht door Thomas Buffel, werd in de slotseconde teniet gedaan door een benutte penalty van Ibou • Door de remise is Genk vierde met acht punten achterstand op koploper Anderlecht (van John van den Brom) •

• Ryan Donk heeft met Club Brugge een nipte 1-0 zege geboekt • In eigen huis werd Charleroi met 1-0 verslagen door een doelpunt van voormalig Eredivisie-topschutter Björn Vleminckx • Carlos Bacca verzuimde een strafschop te benutten en zo nog een keer te scoren voor Club, dat na vanavond vijfde staat in België • Beide ploegen eindigden overigens met tien man: Vadis Odjidja Ofoe kreeg namens Club Brugge twee keer geel, terwijl Giusseppe Rossini (oud-FC Utrecht) al vijf minuten voor rust met een directe rode kaart naar de kant moest • • Ondanks een eigen doelpunt van Aras Özbiliz heeft Kuban Krasnodar Krylya Sovetov Samara met 4-1 opzij gezet • Ibrahima Baldé en Ivelin Popov hadden de Russische ploeg op voorsprong gezet, waarna Özbiliz na ruim een uur voor eigen publiek de aansluitingstreffer verzorgde • Markos Pineiro Pizzelli en Popov stelden de winst veilig, maar dat maakte de voormalig Ajacied al niet meer mee • Vlak na zijn eigen goal in de 64ste minuut werd hij gewisseld • Krasnodar staat vierde in de Russische competitie •

• Spartak Moskou heeft niet kunnen herstellen van het midweekse verlies in de Champions League tegen Barcelona (0-3) • De ploeg, met voormalig AZ-ploeggenoten Demy de Zeeuw en Ari in de basis, ging in eigen huis met liefst 1-5 onderuit bij stadgenoot Dinamo Moskou, van onder andere Balázs Dzsudzsák • Igor Shemshov en Aleksandr Kokorin scoorden twee keer en ook Christian Noboa was trefzeker voor Dinamo • De eretreffer van Spartak kwam in de laatste minuut van Artem Dzyuba • Direct na het duel werd Spartak-coach Unai Emery ontslagen (zie overige berichtgeving) • • In Frankrijk is Olympique Marseille (naast Paris Saint-Germain) aan kop gekomen door een 1-0 overwinning op Lille • Jordan Ayew maakte het enige doelpunt tegen Lille, dat door de tweede gele kaart voor Florent Balmont het gehele tweede bedrijf met tien man speelde • Marseille heeft overigens nog een duel tegoed en kan bij winst drie punten afstand nemen van PSG •

• Olympique Lyon verzuimde eerder op de avond aan kop van de Ligue 1 te komen • Het ging gevoelig onderuit tegen Toulouse • Dankzij doelpunten van Wissam Ben Yedder (twee) en Etiènne Capoué werd het 3-0 voor de thuisploeg • Lyon, dat net als Marseille een wedstrijd minder heeft gespeeld dan PSG, heeft een punt minder dan de twee koplopers • Toulouse staat zevende met negentien punten •

• Montpellier heeft zich hersteld van het verlies van Arsenal, dinsdag in de Champions League (2-0) • In de Franse Ligue 1 zette het Bordeaux knap opzij, dankzij een doelpunt van Remy Cabella • Montpellier staat nu twaalfde, Bordeaux vierde op twee punten van de koplopers Paris Saint-Germain en Marseille • Op een punt afstand van de Parijzenaars staan Saint-Étienne en Olympique Lyon • • In Portugal zat het venijn in de topper tussen Sporting Braga en FC Porto in de staart • Lang leek het duel op een doelpuntloze remise af te stevenen, maar James Rodriguezen en Jackson Martinez brachten Porto in de negentigste en 93ste minuut alsnog de zege: 0-2 • Zodoende deelt Porto de koppositie weer met rivaal Benfica, terwijl Braga nog altijd derde is met negen punten minder dan Porto •

• Een ander opmerkelijk duel in Portugal: bij Vitória Setúbal-Rio Ave vielen liefst acht doelpunten en twee hattricks te noteren • Meyong verzorgde de gehele productie voor de thuisploeg, die mede door een hattrick van João Tomás met 3-5 ten onder ging tegen de nummer vier • Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht op het VI-Scorebord.