Doek valt voor titelverdediger Algerije, Haller en scorende Sangaré bekeren door

Reacties

Het doek is gevallen voor Algerije. Mede door een doelpunt van PSV'er Ibrahim Sangaré zit het toernooi om de Afrika Cup er voor de titelverdediger al na de groepsfase op. Ivoorkust deelde donderdag de genadeklap uit.

Doek valt voor titelverdediger Algerije, Haller en scorende Sangaré bekeren door
© Imago
Ivoorkust
Ivoorkust
3 - 1
Algerije
Algerije

Bij het laatste en allesbeslissende groepsduel van beide landen verschenen drie Eredivisie-spelers aan de aftrap. Bij Ivoorkust begonnen Sangaré (PSV) en Sébastien Haller (Ajax) in de basis, bij Algerije startte Ramiz Zerrouki. De middenvelder van FC Twente maakte zo zijn eerste minuten van het toernooi.

De Algerijnen wisten voorafgaand aan het duel met Ivoorkust wat ze te doen stond. Alleen een overwinning zou volstaan voor plaatsing voor de achtste finales. Daar was op het veld bar weinig van te zien, want Ivoorkust was vanaf het eerste fluitsignaal de bovenliggende partij.

Sangaré staat op
De Oranje Olifanten drukten dat overwicht halverwege de eerste helft uit in de score. AC Milan-middenvelder Franck Kessié nam de openingstreffer voor zijn rekening (1-0). Daarna was het de beurt aan Sangaré. De PSV'er werd helemaal vrijgelaten bij een vrije trap van Serge Aurier en knikte de bal vijf minuten voor rust hard en overtuigend binnen (2-0).

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Dat betekende dat Algerije na rust minimaal drie keer zou moeten toeslaan, maar dat bleek een onmogelijke opdracht. Met de 3-0 zorgde Nicolas Pépé ervoor dat het laatste beetje hoop bij Algerije verdween. De aanvaller van Arsenal kapte naar binnen en rondde fraai af met zijn linker. Algerije kreeg via Riyad Mahrez de kans om snel wat terug te doen, maar de vedette van Manchester City schoot een penalty tegen de paal.

In de slotfase redde Sofiane Bendebka de Algerijnse eer, maar verder dan die ene treffer kwam de ploeg niet. In blessuretijd leek Haller nog een duit in het zakje te doen. De Ajacied knikte op aangeven van Habib Maiga hard raak, maar stond buitenspel.

Naar huis
Het is overigens geen unicum dat de titelhouder het tijdens het toernooi om de Afrika Cup niet verder schopt dan de groepsfase. Negen keer eerder vloog de regerend kampioen nog voor de knock-outfase uit het toernooi. Dat lot is nu ook Algerije beschoren. Ivoorkust voegt zich als groepswinnaar bij de laatste zestien.

Sierra Leone
Sierra Leone
0 - 1
Equatoriaal-Guinea
Equatoriaal-Guinea

Ook Equatoriaal-Guinea plaatste zich knap voor de achtste finales. De ploeg van Juan Micha rekende af met Sierra Leone, waar Cambuur-aanvaller Issa Kallon als invaller binnen de lijnen kwam. Op aangeven van Iban Salvador zorgde Pablo Ganet aan het einde van de eerste helft voor de enige treffer van de wedstrijd. In de slotfase miste Kei Kamara (Sierra Leone) nog vanaf de stip.

Afrika Cup

Stand Groep E Afrika Cup 2021 Cameroon

Afrika

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ivoorkust
3
2
1
0
6-3
+3
7
2
Equatoriaal-Guinea
3
2
0
1
2-1
+1
6
3
Sierra Leone
3
0
2
1
2-3
-1
2
4
Algerije
3
0
1
2
1-4
-3
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.