Dissonant Menig bezorgt PEC nog een jaar Eredivisie-voetbal

PEC Zwolle speelt ook volgend seizoen in de Eredivisie. De Zwollenaren wonnen in eigen huis met 2-1 van SC Heerenveen en ontlopen zo de play-offs. De Friezen moeten volgende week nog aan de bak tegen NEC om uitzicht te blijven houden op Europees voetbal.

Alle ogen waren zondagmiddag vanzelfsprekend gericht op Rotterdam, maar ook in Zwolle waren de belangen groot. De thuisclub stond voorafgaand aan het duel veertiende, met vier punten voorsprong op nummer zestien Sparta Rotterdam én nummer zeventien NEC. Bij winst wist scheidend trainer Ron Jans zeker dat hij de Zwollenaren in de Eredivisie achter zou laten. Bij een overwinning zouden de Friezen zich definitief plaatsen voor de play-offs om Europees voetbal.

De thuisploeg trad aan zonder clubtopscorer Queensy Menig omdat hij volgens Jans niet voldoende bezig zou zijn met de strijd om lijfsbehoud. Heerenveen-trainer Jurgen Streppel moest het doen zonder middenvelders Martin Ødegaard en Stijn Schaars. Beiden verlieten vroegtijdig de training op vrijdag. Schaars begon wel op de bank.

Ofschoon de gasten al snel het betere van het spel hadden, was de eerste echte kans voor PEC. Al na vier minuten had Youness Mokhtar moeten scoren, maar hij miste op vijf meter van het doel van Erwin Mulder. Heerenveen hield het initiatief en combineerde er vrolijk op los op het Zwolse middenveld.

Nadat PEC-doelman Mickey van der Hart ternauwernood een vrije trap van Yuki Kobayashi pakte, sloeg het noodlot toe. Na een snelle aanval over meerdere schijven, werd Heerenveen-spits Reza Ghoochannejhad de diepte ingestuurd. Ouasim Bouy trok aan de noodrem en kon vertrekken. Zo moest PEC na twintig minuten met tien man verder. Jans greep in en wisselde spits Nicolai Brock-Madsen, die in zijn gezicht was geraakt. Menig was diens vervanger.

Ouasim Bouy trok aan de noodrem en ontving al na twintig minuten een rode kaart.

Waar het wachten was op een Friese stormloop, kwam de thuisploeg op voorsprong. Danny Holla schoot een vrije trap akelig precies in de winkelhaak. Heerenveen kreeg nog kansen via Stefano Marzo en Ghoochannejhad, maar een doelpunt bleef uit. Zo ging PEC tegen de verhoudingen in én met een man minder, met een 1-0 voorsprong rusten.

Met stormram Henk Veerman binnen de lijnen gaf Streppel het startsein voor een Fries offensief. Het liep echter helemaal anders. Twee minuten na de rust werd Menig de diepte ingestuurd. Een op het eerste oog vrij kansloze bal, maar de aanvaller gokte het erop. Jerry St. Juste probeerde het leder over de achterlijn te laten lopen, maar de Ajax-huurling zette door en won het duel. De aanvaller liep door en schoof de 2-0 binnen. In de herhaling werd echter pijnlijk duidelijk dat de bal de achterlijn al was gepasseerd.

Met Schaars en Luciano Slagveer binnen de lijnen, ging Heerenveen alles of niets spelen. Intussen counterde PEC, met handenbindertje Menig als centrumspits, er lustig op los en was het een paar keer dicht bij de 3-0. Diep in blessuretijd maakte Ghoochannejhad nog de 2-1, maar zijn treffer kwam te laat.

Door de overwinning is PEC Zwolle ook komend seizoen zeker van Eredivisie-voetbal. De Friezen zijn door de resultaten op de andere velden nog niet zeker van de play-offs die recht geven op Europees voetbal en moeten volgende week in eigen huis een resultaat boeken tegen NEC.