Discutabele beslissing kost Excelsior twee punten tegen NAC

NAC Breda heeft zondag in de strijd tegen degradatie weer een puntje gesprokkeld op bezoek bij Excelsior: 0-0. De uitclub kwam vlak na rust goed weg, want een doelpunt van de Kralingers werd afgekeurd. Deze beslissing was uiterst discutabel.

NAC leefde deze week op een roze carnavalswolk. De Brabanders versloegen in de vorige speelronde Heracles Almelo met 6-1. Zelfs vorig jaar - toen NAC promoveerde vanuit de Jupiler League - lukte het de club niet om zo'n grote uitslag neer te zetten. Excelsior verloor in de vorige speelronde (1-0), maar streed lang voor een resultaat tegen koploper PSV.

In de eerste 45 minuten kregen beide teams voldoende kansen, maar gescoord werd er niet. Mounir el Allouchi was vijf minuten voor rust nog het dichtst bij de openingstreffer, maar zijn kopbal na een voorzet van Thierry Ambrose ging net naast.

Kort na rust volgde een zeer discutabel moment voor het doel van NAC. Stanley Elbers zette vanaf rechts voor en Mike van Duinen kopte raak, maar scheidsrechter Danny Makkelie keurde de goal op aanwijzen van zijn assistent af. Volgens Hessel Steegstra was de bal van Elbers over de achterlijn gegaan, maar uit de herhaling werd dit absoluut niet duidelijk.

In de tweede helft zorgde vooral de tussenstand voor spanning, aangezien het duel nog alle kanten op kon. Veel kansen werden er echter niet gecreëerd door Excelsior en NAC. Rai Vloet had na ruim een uur de 0-1 op zijn hoofd, maar geheel vrijstaand raakte de nummer 10 van de Brabanders de bal niet lekker. Voor Excelsior had Van Duinen de wedstrijd vlak voor tijd in het slot kunnen gooien, maar één op één met keeper Nigel Bertrams schoot de spits op de keeper.

Voor zowel Excelsior als NAC is het punt meer dan welkom. De uitclub staat nu drie punten los van Roda JC Kerkrade, dat als nummer zestien in de degradatiezone staat. Excelsior sprokkelt weer een puntje en staat zodoende op de twaalfde plaats.