DFB zwicht onder druk: Stark fluit Dortmund niet meer

De Duitse voetbalbond (DFB) heeft besloten scheidsrechter Wolfgang Stark dit seizoen niet meer op wedstrijden van Borussia Dortmund te zetten. Aanleiding daarvoor is zijn foutieve rode kaart voor Dortmund-verdediger Marcel Schmelzer tegen VfL Wolfsburg, die de bal na een schot van Bas Dost niet met zijn hand maar zijn knie uit het doel hield (foto onder).

DFB zwicht onder druk: Stark fluit Dortmund niet meer

Nadat Stark zijn foutieve beoordeling openlijk had toegegeven, werd Schmelzer ontheven van een schorsing. Daarmee leek de kous af, maar volgens het doorgaans goed ingevoerde Bild heeft de DFB een verregaande interne maatregel genomen. Het bondsbestuur wil Stark na diverse beschuldigingen in bescherming nemen door hem dit seizoen geen duels van Dortmund meer te laten fluiten.

Het besluit van de DFB staat haaks op recente gebeurtenissen in Nederland en België. Zo stond het afgelopen Eredivisieweekend na het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in het teken van een grotere acceptatie bij spelers en trainers van beslissingen van de arbitrale leiding.

Ook kreeg RC Genk-trainer Mario Been onlangs een vermaning van de Belgische scheidsrechterbaas, nadat hij partijdigheid bij Christophe Delacour had gesuggereerd. De Duitse bond zwicht nu wel voor druk van buitenaf, opgevoerd door de beleidsbepalers van regerend kampioen Borussia Dortmund. Technisch directeur Michael Zorc durfde na het onterechte wegsturen van Schmelzer - waarna Borussia met 3-2 ten onder ging tegen Wolfsburg - hardop uit te spreken dat het geen toeval meer kon zijn dat Stark telkens in de fout ging bij wedstrijden van Dortmund.

Zondagavond stond er zelfs enige tijd een artikel op de clubwebsite van de landskampioen met daarin een lijst van zes foutieve beslissingen die Stark in het verleden in het nadeel van Dortmund had genomen. Manager Hans-Joachim Watzke erkende in dat bericht zijn 'zelfbeheersing bijna te verliezen', omdat Stark en zijn assistenten ook nog eens drie belangrijke buitenspelsituaties over het hoofd zagen.

MediahypeHoewel het bericht na de bekentenis van Stark nog diezelfde avond van de website werd gehaald en Dortmund zich excuseerde, ontketende de club er wel een kleine mediahype mee. Ook Bild en Kicker publiceerden een verhaal met daarin alle beslissingen die Stark in het verleden 'tegen' Dortmund had genomen. Inmiddels is zelfs de Beierse afkomst van Stark - die daarom titelconcurrent Bayern München mogelijk zou bevoordelen - al onderwerp van gesprek geweest.

Afgelopen week werd tijdens het WK voor clubteams in Japan nog voor het eerst doellijntechnologie in gebruik genomen om het arbitrale korps te ondersteunen. Volgens Bayern-trainer Jupp Heynckes is dat niet voldoende. Hij stelt na het incident met Stark dat de vierde arbiter een belangrijkere rol moet krijgen en op basis van videobeelden moet kunnen ingrijpen als op tv duidelijk is te zien dat een scheidsrechter de fout in gaat.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's