Deze spelers stopten net als Schürrle extreem vroeg

Reacties

André Schürrle zorgde vrijdag voor een grote verrassing door al op 29-jarige leeftijd zijn afscheid aan te kondigen. Het komt zelden voor dat voetballers zó jong stoppen. We lichten acht andere voorbeelden uit.

Deze spelers stopten net als Schürrle extreem vroeg
© Pro Shots

Marco van Basten
Stel je eens voor dat Oranje op het WK 1998 had kunnen beschikken over het spitsenkoppel Marco van Basten en Patrick Kluivert met Dennis Bergkamp daar vlak achter. Het toernooi in Frankrijk had op 33-jarige leeftijd het laatste kunstje van San Marco kunnen zijn in Oranje. Helaas luidde blessureleed het veel te vroege einde van zijn loopbaan in. De Champions League-finale van 1993, waarin hij met AC Milan verloor van Olympique Marseille, was de laatste officiële wedstrijd die de EK-topscorer van 1988 afwerkte. Pas ruim twee jaar later staakte Van Basten de strijd, nog voor zijn 31ste verjaardag.

Hidetoshi Nakata
Vóór de doorbraak van Keisuke Honda was er geen discussie mogelijk over wie de bekendste Japanse voetballer aller tijden was. Met Hidetoshi Nakata als posterboy kwalificeerde Japan zich voor het eerst voor het WK, waarna het vier jaar na het debuut in 1998 de groepsfase overleefde op de mondiale eindronde die het samen met Zuid-Korea organiseerde. Na een derde WK-deelname in 2006 hield de spelmaker er op 29-jarige leeftijd opeens mee op. Nakata had zo alle tijd om zich volledig te storten op zijn grote hobby: mode.

Voor benefietwedstrijden is Hidetoshi Nakata een veelgevraagde gast.
© Pro Shots
Voor benefietwedstrijden is Hidetoshi Nakata een veelgevraagde gast.

Carlos Roa
Voetbal is vermoedelijk de bijzaak van een bijzaak als je gelooft dat de aarde op het punt staat te vergaan. Vandaar dat de gevierde Argentijnse doelman Carlos Roa in 1999 op 29-jarige leeftijd besloot om zich volledig te wijden aan het uitdragen van de boodschap van de bijbel. 'Het jaar 2000 wordt heel moeilijk met honger, overstromingen en armoede op aarde. Mensen zonder spirituele connectie met God krijgen het moeilijk', zo motiveerde Roa zijn beslissing om te vertrekken bij Real Mallorca. Toen het achteraf erg bleek mee te vallen met de rampspoed in 2000 (op het penaltytrauma van Oranje tegen Italië na natuurlijk) keerde de godvrezende sluitpost met hangende pootjes terug bij Real Mallorca.

Just Fontaine
Samen met Pelé was Just Louis Fontaine de grote smaakmaker op het WK 1958. Zijn dertien goals op één mondiale eindronde zullen normaal gesproken nooit verbeterd worden - tenzij het aantal WK-duels significant toeneemt, wat we met de expansiedrang van de FIFA ook niet helemaal kunnen uitsluiten. Ook in clubverband was Fontaine een gevreesde schutter, al werd hij vaak gekweld door blessureleed. Fysiek malheur noopte hem ook om al op 28-jarige leeftijd te stoppen, vier jaar na zijn wonder-WK.

Just Fontaine (links) met Michel Hidalgo, een andere Franse legende.
© Pro Shots
Just Fontaine (links) met Michel Hidalgo, een andere Franse legende.

David Bentley
Uiteindelijk kwamen alleen zijn initialen overeen met Dennis Bergkamp, de speler waarmee David Bentley in de jeugd van Arsenal vaak vergeleken werd. De vleugelspeler kon nooit doorbreken bij The Gunners, die in die periode domineerden in de Premier League. Toch zien we in Bentley geen kandidaat voor de VI PRO-rubriek Gevallen Talenten: daarvoor speelde hij namelijk te goed bij Blackburn Rovers, waar hij een transfer verdiende naar Tottenham Hotspur. In Londen kon Bentley evenwel nooit imponeren, waarna hij langzaam wegdeemsterde. Nadat hij al een jaar niet meer had gespeeld, meldde hij in 2014 de zoektocht naar een nieuwe club te staken. 'Ik heb mijn passie voor het voetbal verloren.'

Éric Cantona
Het kwam in 1997 als een donderslag bij heldere hemel: het bericht dat Éric Cantona er een punt achter zette, amper 31 was-ie toen. De flamboyante Fransman vertrok in elk geval door de voordeur, want mede dankzij hem had Manchester United in het seizoen 1996/97 de landstitel geprolongeerd. Een jaar daarvoor was Cantona bepalend in het winnen van de dubbel geweest. In de Champions League viel Manchester United tegen in die jaren, waardoor velen ervan uitgingen dat Cantona in elk geval tot succes in het kampioenenbal door zou gaan op Old Trafford. Helaas miste het fenomeen de echte honger. 'En als je die passie ook maar een beetje kwijt bent, kun je niet meer spelen op het hoogste niveau.'

Uli Hoeness
Mensen mogen zich gelukkig prijzen als ze over één buitengewoon talent beschikken. Uli Hoeness beheerste twee zaken uitmuntend: hij was een fenomenale voetballer en een zeer kundig bestuurder. Als speler had de 35-voudig Duits international alles gewonnen toen hij al op 27-jarige leeftijd moest stoppen vanwege knieproblemen. Van een zwart gat was geen sprake. Hoeness trad razendsnel toe tot de commerciële afdeling van Bayern München, de club die op dat moment nog maar vijf landstitels had veroverd. Mede dankzij Hoeness' geniale bestuurderskwaliteiten staat de teller thans op dertig landskampioenschappen.

Sebastian Deisler
Rond de eeuwwisseling telde Duitsland nauwelijks aansprekende talenten, vandaar dat die ene bloem in de woestijn zoveel aandacht kreeg. Sebastian Deisler maakte grote indruk bij Borussia Mönchengladbach en Hertha BSC, waarna hij op 22-jarige leeftijd een transfer maakte naar Bayern München. Door blessureleed en een depressie kon Deisler nooit de verwachtingen waarmaken. De technicus kon niet dealen met de angsten en twijfels die het bestaan als prof bij hem naar boven brachten en besloot al op zijn 27ste af te zwaaien. Deisler concludeerde enkele jaren later dat hij simpelweg niet was gemaakt voor het vak van voetballer.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.