Derde Houdini-act blijft uit voor Middlesbrough

Middlesbrough maakte dit seizoen in de UEFA Cup naam door twee keer op miraculeuze wijze te ontsnappen aan uitschakeling. Maar in de finale in Eindhoven vonden The Teessiders in Sevilla hun meerdere (0-4).

Derde Houdini-act blijft uit voor Middlesbrough

Geschiedenis zou er sowieso worden geschreven. Want Middlesbrough noch Sevilla mocht ooit een Europese hoofdprijs mee naar huis nemen. Uiteindelijk ging de UEFA Cup naar Spanje na een aantrekkelijke en temporijke finale.

Er bestond vooraf enige onduidelijkheid of het beschermende masker van de Australische Middlesbrough-keeper Mark Schwarzer was toegestaan. Maar de scheidsrechter van dienst, Herbert Fandel, zag geen bezwaren. En ook het Spaanse protest was gedoemd te mislukken.

En dus had Schwarzer de kans uit te groeien tot de held van de UEFA Cup finale. Maar de Australische keeper, die nog niet helemaal hersteld was van een gebroken jukbeen, moest vier keer in het stof bijten.

Luis Fabiano maakte met een mooie kopbal na iets minder dan een half uur de eerste treffer van de avond en legde zo de basis voor het Spaanse succes. De overwinning was terecht. Sevilla was tactisch sterker en toonde meer vernuft. De ploeg van trainer Juande Ramos liet na de finale al in de eerste helft in z'n voordeel te beslechten. Het bood hoop voor Middlesbrough dat met aanstekelijk enthousiasme de druk opvoerde.

Maar een derde Houdini-act was de ploeg van scheidend coach Steve McClaren niet gegeven. Sevilla was te slim en te sterk om niet evenals FC Basel en Steaua Boekarest een gewonnen positie uit handen te geven.

Enzo Maresca maakte in het laatste kwartier aan alle onzekerheid een einde. De Italiaan in Spaanse dienst was er als de kippen bij om een rebound binnen te schieten om zes minuten voor het einde ook de derde Sevilla-treffer voor zijn rekening te nemen. Frederic Kanouté maakte het feest compleet door ook nog een de 4-0 op het scorebord te brengen.

En dus mag de Spaanse ploeg zich de opvolger noemen van CSKA Moskou, dat vorig jaar ten koste van Sporting Lissabon de UEFA Cup veroverde.

Bekijk hier al onze video's