'Depaydencia' in Oranje: Memphis zeldzaam belangrijk voor Koeman

Reacties

Het seizoen in Frankrijk is pas vier wedstrijden onderweg, maar Memphis Depay meldde zich deze week met vier competitiegoals achter zijn naam bij het Nederlands elftal. De 25-jarige aanvaller lijkt er klaar voor om andermaal te onderstrepen waarom hij zo belangrijk is voor de ploeg van bondscoach Ronald Koeman.

'Depaydencia' in Oranje: Memphis zeldzaam belangrijk voor Koeman

Het is inmiddels een bekend verhaal: waar Memphis sinds de aanstelling van Koeman tot bloei is gekomen bij Oranje in een centrale rol als aanvaller, kon bij die prestaties bij Lyon niet op constante basis evenaren. Het had alles te maken met het vertrouwen dat hij bij het Nederlands elftal voelde en in Frankrijk niet. Zijn verhouding met Bruno Genesio was stroef. Dat er met Sylvinho nu een nieuwe coach is aangesteld, lijkt Memphis goed te doen.

Hoewel ook de Braziliaanse oud-international hem in de eerste drie Ligue 1-duels niet als centrale spits maar als linksbuiten liet opdraven, is de 46-voudig international opgeleefd nu er een frisse wind waait bij Lyon. 'Ik kan op verschillende posities spelen. Het is vooral de manier waarop Ronald Koeman bij de nationale ploeg met mij communiceert en vertrouwen geeft, die me sterk maakt. Nu is dat hier hetzelfde', zei hij begin vorige maand.

'Memphis is klaar om de wereld te veroveren'

Memphis heeft nooit verhuld dat het bij Lyon niet echt boterde met Genesio. De naar China verkaste trainer reageerde woensdag op zijn moeizame verhouding met de Oranje-international. 'Ik heb wat dingen gelezen van sommige spelers die me pijn deden. Ik reageer er liever niet op, omdat je in het voetbal bescheiden moet blijven. Maar het is voor mij wel een bevestiging van wat ik al dacht over het wereldje en sommige spelers.'

Toch kon Genesio het niet laten zijn oordeel uit te spreken over Memphis, die eerder dit jaar wat kritische uitspraken deed na het vertrek van de Franse coach naar Beijing Guoan. 'Ik heb dingen gehoord waar ik om moest lachen, zeker wat respect en discipline betreft', zei Genesio bij RMC Sport. 'De speler kwam vorig jaar een week later terug, tegen het advies van de president en mij in. Ik ken Memphis, hij heeft nu eenmaal die persoonlijkheid.'

Diezelfde Memphis is met een nieuwe trainer aan het roer uit de startblokken geschoten bij Lyon en laat bij Oranje al langer zien dat hij op constante basis het verschil kan maken als hij vertrouwen krijgt. Sinds de aanstelling van Koeman maakte hij acht van de 25 doelpunten, bijna eenderde. En als hij zelf niet scoort, is de kans groot dat hij aangever is. Dit jaar was hij bij alle goals van Oranje direct betrokken (de eigen goal van Kyle Walker uitgezonderd).

Drie van de vier laatste goals van Oranje ontstonden uit een corner van Memphis Depay. Hier kopt Matthijs de Ligt raak in de Nations League-halve finale tegen Engeland.
Drie van de vier laatste goals van Oranje ontstonden uit een corner van Memphis Depay. Hier kopt Matthijs de Ligt raak in de Nations League-halve finale tegen Engeland.

In 2019 staat zijn teller daardoor al op het indrukwekkende aantal van drie goals en vijf assists in vier interlands. Daarmee is meteen de kwetsbaarheid van het Nederlands elftal aangetoond. Want als Memphis het niet doet, wie dan wel? De verdedigers. Achter de aanvaller van Lyon is Matthijs de Ligt in 2019 de man met de meeste Oranje-goals (twee), sinds de aanstelling van Koeman is Virgil Van Dijk de vice-topscorer van het Nederlands elftal: vier goals. 

Afhankelijk
De assists van Memphis nog buiten beschouwing gelaten leveren die cijfers een interessant beeld op. Zelden was Oranje onder één bondscoach zo afhankelijk voor zijn productie van één speler. We moeten helemaal terug naar de periode rond de eeuwwisseling om een speler te vinden die percentueel gezien nog meer goals maakte voor het Nederlands elftal dan Memphis (zie tabel onder). Patrick Kluivert vertolkte onder Frank Rijkaard een vergelijkbare rol.

Sindsdien konden de bondscoaches voor het maken van doelpunten bijna altijd vertouwen op de productie van meer aanvallers. Zo haalden Klaas Jan Huntelaar, Robin van Persie, Dirk Kuijt en Wesley Sneijder in de succesvolle periode onder Bert van Marwijk allemaal de dubbele cijfers. Ook in de jaren erna waren het de leden van de Gouden Generatie die het moesten doen voor Oranje, maar nu ze zijn afgezwaaid is het voorbij met de aanvallende weelde.

Koeman sprak niet voor niets al de hoop uit dat hij binnen afzienbare tijd meer te kiezen heeft voorin. Donyell Malen gaf gehoor aan die oproep met een prima seizoenstart voor PSV en werd ook meteen opgeroepen, maar voorlopig lijkt de Memphis-afhankelijkheid van Oranje nog niet voorbij. Dat die grote verantwoordelijkheid hem prima afgaat, mag hij de komende maanden nogmaals laten zien als Nederland zich moet plaatsen voor het EK.

'Depaydencia' Oranje in historisch perspectief

2018-nu: Koeman 25 goals 2004-08: Van Basten 96 goals
Memphis 8 (32%) Van Nistelrooy 15 (16%)
Van Dijk 4 (16%) Van Persie 9 (9%)
Promes 3 (12%) Sneijder 9 (9%)
Wijnaldum 3 (12%) 4 spelers 8 (8%)
2017: Advocaat 17 goals 2002-04: Advocaat 57 goals
Robben 5 (29%) Van Nistelrooy 10 (18%)
Memphis 3 (18%) Kluivert 7 (12%)
Pröpper 3 (18%) Makaay 6 (11%)
2015-17: Blind 26 goals 2000-01: Van Gaal 35 goals
Janssen 4 (15%) Van Nistelrooy 7 (20%)
Wijnaldum 4 (15%) Hasselbaink 5 (14%)
Robben 3 (12%) Kluivert 5 (14%)
2014-15: Blind 20 goals 1998-00: Rijkaard 38 goals
Huntelaar 6 (20%) Kluivert 15 (40%)
Van Persie 2 (10%) Zenden 4 (11%)
Robben 2 (10%) F. de Boer 3 (8%)
De Vrij 2 (10%) Davids 3 (8%)
2012-14: Van Gaal 70 goals Overmars 3 (8%)
Van Persie 18 (26%) 1995-98: Hiddink 83 goals
Robben 9 (13%) Bergkamp 13 (16%)
Lens 7 (10%) Kluivert 13 (16%)
2008-12: Van Marwijk 111 goals Overmars 8 (10%)
Huntelaar 23 (21%) 1992-94: Advocaat 65 goals
Van Persie 20 (18%) Bergkamp 13 (20%)
Kuijt 16 (14%) Roy 7 (11%)
Sneijder 13 (12%) Van Vossen 7 (11%)
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.