Denen zorgen voor miraculeuze comeback: 'We hebben ballen getoond'

Het gesprek van de dag in Denemarken is de zeer bijzondere comeback van het nationale elftal dinsdagavond tegen Zwitserland. In de EK-kwalificatiewedstrijd stonden de Denen na 83 minuten nog met 3-0 achter. De formatie van bondscoach Age Hareide knokte zich knap terug tot 3-3.

'Dit was een van de meest bizarre wedstrijden die ik ooit heb gespeeld', zei Christian Gytkjær tegen het Deense DR. De 28-jarige spits verving Feyenoorder Nicolai Jørgensen na zeventig minuten en zorgde voor de 3-2. Henrik Dalsgaard maakte diep in de extra tijd gelijk. 'Prachtig om mee te maken. Ik kan me niet eens meer herinneren wat ik deed na mijn goal. We hebben laten zien dat we ballen hebben. Dit is een fantastische groep.'

Jørgensen kreeg voor rust al een tik en moest uiteindelijk gewisseld worden. Hoe ernstig zijn blessure is, is nog onbekend. Hareide gaf Gytkjær vervolgens de voorkeur boven Ajacied Kasper Dolberg, die ook op de bank zat. 'Ik ben blij met het vertrouwen', sprak Gytkjær. 'Het is fijn dat mijn kwaliteiten gewaardeerd worden in een lastige wedstrijd als deze. Dat ik dan iets terug kan geven, is al helemaal mooi. Of we niet kunnen verliezen? Daar lijkt het wel op. Dit team vecht telkens weer.'

Ook Hareide genoot van de comeback van zijn ploeg. 'Dit was geweldig. In het voetbal gebeuren soms rare dingen. In het begin van de wedstrijd waren we nog goed. Toen Zwitserland scoorde, waren we het kwijt. In de rust heb ik gezegd dat we feller moesten zijn. Zij wonnen te veel duels. In de tweede helft was het veel beter van onze kant.'

Door de 3-0 van Breel Embolo na 75 minuten leek het gedaan met Denemarken. 'Dat was natuurlijk een flinke dreun, maar we hadden één goal nodig. Na onze treffer merkte ik dat er iets gebeurde bij Zwitserland. Ze werden een beetje bang. Wij denderden er vervolgens overheen. De spelers bleven erin geloven, dat is belangrijk. Wij willen koste wat kost niet verliezen.'