'Den Bosch ook zelf schuldig aan Jordania-echec'

Reacties

In de Voetbal International staat iedere week de rubriek Uit de Skybox. Deze week gaat VI's Tom Knipping in op de beslissing van de KNVB om Kakhi Jordania's overname van FC Den Bosch te dwarsbomen. 

'Den Bosch ook zelf schuldig aan Jordania-echec'

De soap rond FC Den Bosch sleept zich nog even voort. Het is onduidelijk of de club voor het einde van het seizoen uitsluitsel heeft over de verkoop van de aandelen. Uiterlijk morgen (donderdag) moeten de Brabanders beroep aantekenen bij de KNVB tegen het besluit van de licentiecommissie, die vorige week de beoogde overname door Kakhi Jordania blokkeerde.

Er is geen deadline voor wanneer de beroepscommissie uitspraak moet doen. Het is inmiddels acht maanden geleden dat FC Den Bosch de komst van de 24-jarige Jordania bekendmaakte. ‘Een feestelijke dag’, zei Paul van der Kraan, de algemeen directeur die deze week bij FC Twente begint en zijn oude club in ontreddering achterlaat.

In een verklaring op de clubwebsite maakten de Bosschenaren afgelopen weekend hun ongenoegen kenbaar over de slome licentiecommissie waardoor de club aanzienlijke schade oploopt. Eerder sprak Van der Kraan al over studeerkamergeleerden in Zeist. Afgelopen zomer voerde de KNVB strengere regelgeving in na de affaires rond Aleksei Korotaev (Roda JC), Merab Jordania (Vitesse) en Hui Wang (ADO Den Haag). De licentiecommissie ging eigenaren vooraf toetsen in plaats van achteraf.

FC Den Bosch is de eerste testcase. Hoewel de club terecht stelt dat een besluit te lang duurt, is FC Den Bosch ook zelf verantwoordelijk voor de penibele situatie die nu is ontstaan, door een voorschot te nemen op groen licht en flink te investeren in de selectie.

Forse investeringen
Bij de komst van Jordania op 30 juli, verwachtte FC Den Bosch dat de licentiecommissie acht tot tien weken (tot eind september dus) nodig zou hebben voor een besluit. Niettemin investeerde de Eerste Divisie-club al direct in spelers en salarissen, waarmee bijvoorbeeld Danny Holla kon worden gelokt. Twaalf aanwinsten noteerde de club in augustus.

FC Den Bosch stelde afgelopen weekend dat in december nogmaals bij de KNVB is aangedrongen op een snel besluit, omdat de vertraging grote invloed had op de bedrijfsvoering. Desondanks werden in januari vijf nieuwe spelers vastgelegd, onder wie Levan Jordania, de broer van Kakhi. Andere versterkingen waren begeerde huurspelers zoals Brahim Darri (NEC) en Vincent Vermeij (Heracles Almelo).

Nog altijd heeft FC Den Bosch noch Kakhi Jordania – in de Brabantse hoofdstad bekend als Knakie – een inhoudelijke toelichting gegeven op de strubbelingen rond de voorgenomen overname, die van meet af aan met schimmigheid is omgeven.

Ook de gevolgen bij een definitief nee zijn onduidelijk. Is het Jordania-geld een gift of een lening? In dat laatste geval zal FC Den Bosch minder aantrekkelijk zijn voor nieuwe investeerders. In hoger beroep is de club overigens zeker niet kansloos. In 2016 overrulede de beroepscommissie de licentiecommissie toen die FC Twente had bestraft met degradatie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.