Demba Ba legt uit waarom hij in een kofferbak naar West Ham United ging

Reacties

Demba Ba stopte afgelopen zomer op 36-jarige leeftijd met voetballen en blikt nu uitgebreid terug op zijn rijke loopbaan. De goalgetter vertelt onder meer het opmerkelijke verhaal van zijn overstap naar West Ham United, waar hij in een kofferbak naartoe werd gebracht.

Demba Ba legt uit waarom hij in een kofferbak naar West Ham United ging

De in Frankrijk geboren Senegalees begon zijn loopbaan bij FC Rouen, vervolgens werd hij opgepikt door Excelsior Moeskroen. In de zomer van 2007 maakte hij de overstap naar 1899 Hoffenheim, waarmee hij in zijn eerste jaar direct promoveerde naar de Bundesliga. Na drieënhalf jaar in Duitsland vond Ba het tijd voor een volgende stap: hij leek naar Stoke City te gaan, maar toen dat niet doorging, pikte West Ham hem op. Nu heeft de aanvaller een zeer opmerkelijke anekdote gedeeld.

In gesprek met The Athletic vertelt hij hoe die overstap precies tot stand kwam. Hij legt uit hoe het vertrek van trainer Ralf Rangnick voor hem het breekpunt was. 'Ik wilde daarna ook weg, de club beloofde me dat ik mocht vertrekken, maar nam dat later terug.' Een boze Ba vertrok daarop zonder toestemming toch doodleuk naar Engeland. 'Iedereen in Duitsland was boos op me. Uli Hoeness zei: "Geen enkele club zou hem moeten kopen".'

Nadat Hoffenheim een bod van Stoke City had geaccepteerd, leek alles in kannen en kruiken. 'Maar ik wilde niet het voetbal van manager Tony Pulis gaan spelen', doelt Ba op de bepaald niet verfijnde speelstijl waar de Engelsman bekend om staat. 'Hoffenheim zei toen dat ik tóch naar Stoke moest, en anders terug moest komen.' Uiteindelijk kwam Ba niet door de medische keuring vanwege eerdere knieklachten, waarna West Ham in beeld kwam.

De overstap naar Londen ging echter niet makkelijk. De club wilde namelijk voorkomen dat het nieuws zou uitlekken, en dus moest Ba van West Ham door een vriend naar de club worden gebracht, al liggend in een kofferbak. 'Dus ik gehoorzaamde. Maar het was niet de grootste auto ooit, en ook niet de grootste kofferbak, dus ik stootte mijn hoofd bij iedere bocht. Boem, boem.' Na een halfjaar (en een degradatie) vertrok Ba weer, hij speelde uiteindelijk nog voor Newcastle United, Chelsea, Besiktas, Shanghai Shenhua, Götzepe en Istanbul Basaksehir.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.