Degradatie definitief: scorende Willems kan Greuther Fürth ook niet redden

Nick Viergever en Jetro Willems zijn zaterdagmiddag met Greuther Fürth uit de Bundesliga gedegradeerd. Door een nederlaag tegen Bayer Leverkusen viel het doek definitief.

Greuther Fürth
1 - 4
Bayer Leverkusen

Greuther Fürth vocht in eigen huis voor zijn laatste kans. De start was hoopgevend, met dank aan Willems. In de vijfde minuut opende de vleugelverdediger op aangeven van Jessic Ngankam al de score: 1-0. Daarna speelde het probleem van de te zwakke defensie opnieuw op bij de hekkensluiter. De laagvlieger had in de eerste dertig Bundesliga-duels al 72 goals geïncasseerd. De teller liep tegen Leverkusen weer snel op.

De bezoekers hadden na achttien minuten alweer een voorsprong in handen. Na de gelijkmaker van spits Patrik Schick zorgde zijn aanvalspartner Sardar Azmoun voor de 1-2. Met die stand was de thuisploeg virtueel gedegradeerd. Greuther Fürth probeerde Leverkusen wel pijn te doen, maar de schade werd vroeg in de tweede helft alleen maar groter. Viergever kon dat als defensieleider ook niet voorkomen. Paulinho deelde de genadeklap uit: 1-3. Invaller Exequiel Palacios bepaalde de einstand vlak voor tijd op 1-4.

Met de overwinning deed Leverkusen erg goede zaken in de strijd om Champions League-voetbal. Bij de nummer vier van Duitsland viel Daley Sinkgraven in de slotfase in en had Mitchel Bakker een basisplaats.

RB Leipzig
RB Leipzig
1 - 2
Union Berlin

Leipzig hoopte net als Leverkusen een grote stap richting kwalificatie voor de Champions League te zetten. Het opgeleefde team van trainer Domenico Tedesco creëerde maar weinig kansen, maar was wel effectief. Na geen enkele doelpoging van Leipzig in de eerste helft brak Yussuf Poulsen in de eerste minuut na rust de ban: 1-0.

Bij de bezoekers uit Berlijn was Sheraldo Becker een grote bron van gevaar. De rappe aanvaller creëerde twee keer een goede kans voor een ploeggenoot en was zelf met doelpogingen dreigend, maar het lukte Union lange tijd niet om Péter Gulácsi te passeren. De uitploeg drukte door en werd in de 86ste minuut beloond voor de aanvalslust. Sven Michel kopte op aangeven van Becker raak. Leipzig moest daarna weer op zoek naar een goal en Union profiteerde van de ruimtes die dat opleverde. Kevin Behrens groeide met een doelpunt in de 89ste minuut uit tot matchwinner (1-2). Zo nam Union ook revanche voor de nederlaag in de halve finale van het bekertoernooi. Daarin was Leipzig woensdag nog met 2-1 te sterk voor Becker en co.

SC Freiburg
SC Freiburg
3 - 3
Borussia Mönchengladbach

Revelatie Freiburg wilde de druk op Leverkusen en Leipzig opvoeren en profiteren van een eventuele misstap. Het zag er tegen Borussia Mönchengladbach lang naar uit dat dat niet zou lukken en de wedstrijd werd voor de thuisploeg uiteindelijk een achtbaan van emoties.

Freiburg poetste na rust een 0-2 achterstand die in de openingsfase was ontstaan weg. Vincenzo Grifo maakte vanaf de strafschopstip de aansluitingstreffer, waarna Christian Günter leek uit te groeien tot de held in het Europa-Park Stadion. De verdediger zorgde zelf voor de 2-2 en was de aangever bij de 3-2 van Philipp Lienhart in de tachtigste minuut. Freiburg leek te gaan winnen en zou bij een zege Leipzig echt in de nek hijgen. Lars Stindl verpestte dat scenario voor het team van Mark Flekken. De routinier van Gladbach klopte de Oranje-international in de extra tijd: 3-3.