Deco en Ronaldo maken het verschil tegen Tsjechië

Portugal kan een plaats in de kwartfinale nog nauwelijks ontgaan. De Portugezen wonnen nipt van Tsjechië met dank aan hun sterren, Deco en Cristiano Ronaldo: 3-1.

In een wedstrijd waarin beide ploegen erg aan elkaar waren gewaagd, maakte dit tweetal het verschil. Het duo maakte de eerste twee goals van Portugal en bereidde de beslissende derde treffer voor.

Portugal had het in Genève moeilijk. De mannen van bondscoach Luiz Felipe Scolari speelden niet groots en kregen van de Tsjechen niet de gelegenheid soepel te combineren. Ze moesten het hebben van oprispingen van hun toppers.

Defensief hadden de Portugezen het bij vlagen lastig. De afwachtende opponent moest het vooral hebben van opportunisme en dode spelsituaties, en kreeg een handvol mogelijkheden. Hetgeen bijna een gelijkspel opleverde.

Dat gelijkspel kwam er niet en dat was dus mede aan Cristiano Ronaldo en Deco te danken. In de achtste minuut drong Ronaldo de Tsjechische zestien binnen via een één-twee met Nuno Gomes. Hij stuitte nog wel op doelman Petr Cech, maar de bal belandde bij Deco die in twee pogingen Cech kansloos liet. De gelijkmaker van Tsjechië De vlotte 1-0 verdween echter net zo snel als-ie was verschenen. Bij een Tsjechische hoekschop van Jaroslav Plasil kopte Libor Sionko raak. Scheidsrechter Kyros Vassaras liet daarbij een overtreding van Jan Polak op Petit onbestraft (zie foto).

Maar halverwege de tweede helft, toen er een status quo leek te ontstaan, forceerden Deco en Ronaldo een nieuwe voorsprong. Deco zag zijn jonge landgenoot richting zestien lopen en bezorgde de bal bij de Mancunian, die direct laag en rechts van Petr Cech mikte: 2-1.

En in blessuretijd, vlak nadat Sionko met zijn gevaarlijke kopbal de vuisten van doelman Ricardo had getroffen, stelden Deco en Ronaldo de zege veilig. Deco verraste de Tsjechen met een snelle vrije trap, Ronaldo lette goed op, ontsnapte aan buitenspel en legde breed op de vrijstaande Ricardo Quaresma: 3-1.

Portugal heeft zes punten en de Tsjechen hebben er drie. Mochten Zwitserland en Turkije elkaar later op woensdag in evenwicht houden, dan zijn de Portugezen groepswinnaar. Indien Turkije wint, dan is de ploeg van bondscoach Luiz Felipe Scolari ook zeker van kwalificatie voor de kwartfinale.