Deceptie voor ADO op historische dag voor debutant Emmen

FC Emmen is uitstekend aan zijn eerste Eredivisie-avontuur begonnen. De ploeg van Dick Lukkien verraste zondagmiddag direct ADO Den Haag, dat nog wel terugvocht in de tweede helft maar niet verder kwam dan 1-2.

ADO Den Haag
1 - 2
FC Emmen
FC Emmen

Na de wonderbaarlijke promotie was het afwachten hoe FC Emmen voor de dag zou komen bij zijn debuut op het hoogste niveau. In de zomer werden liefst acht spelers transfervrij aan de selectie toegevoegd, onder wie Nicklas Pedersen. De oude bekende van Lukkien, die met de Deense spits samenwerkte bij FC Groningen, vormde in Den Haag direct een aanvalsduo met Anco Jansen. FC Emmen speelde zoals gebruikelijk 4-4-2, met ook basisplaatsen voor aanwinsten Wouter Marinus en Luciano Slagveer.

FC Emmen leek als eerste Eredivisie-debutant sinds RBC Roosendaal in het seizoen 2000/01 niet bevangen door de zenuwen in de openingsfase. Er waren weinig kansen. ADO zorgde nog voor enig gevaar met kansen voor Melvyn Lorenzen en Tom Beugelsdijk. Laatstgenoemde kopte bij een vrije trap eerst matig in en knalde de bal bij de rebound in het zijnet.

De wedstrijd kwam na ruim twintig minuten pas echt op gang. Het spel ging op en neer en dat resulteerde in dreiging in de strafschopgebieden. Pedersen liet bij de eerste grote kans voor FC Emmen na zijn debuut glans te geven met een goal. Bij de tegenaanval verraste Nasser El Khayati van grote afstand bijna doelman Kjell Scherpen, die voor de zekerheid maar een corner weggaf toen de bal richting de bovenhoek leek te gaan.

Het was een voorbode voor wat komen ging. In de 37ste minuut werd de wedstrijd namelijk opengebroken. Uitgerekend Glenn Bijl maakte het verschil voor de bezoekers. Lukkien liet voorafgaand aan de wedstrijd in gesprek met VI nog weten dat hij zo nieuwsgierig was hoe de 23-jarige verdediger annex middenvelder zich zou houden op het hoogste niveau. Met een afstandspegel toonde Bijl zich van zijn beste kant. De bal ging via de binnenkant van de paal binnen, doelman Indy Groothuizen was kansloos. ADO incasseerde kort na de 0-1 een volgende dreun en dat werd ingeleid door een domme overtreding van Danny Bakker op Wouter Marinus. De ADO-middenvelder haalde zijn tegenstander nogal onhandig onderuit in het strafschopgebied. Jansen ging achter de bal staan bij de penalty en benutte het buitenkansje feilloos.

De rake strafschop van Anco Jansen.

ADO werd bij de jacht op de aansluitingstreffer lange tijd amper gevaarlijk. Sterker, kort na rust waren de beste kansen voor FC Emmen. ADO-coach Fons Groenendijk greep na bijna een uur in door Elson Hooi te brengen voor Lorenzen en net in die fase werd de thuisploeg ook sterker. El Khayati miste nog een reuzekans, maar even later was het raak via Becker. Het schot van de rechtsbuiten werd van richting veranderd door Pedersen, waardoor Scherpen (met zijn 18 jaar en 201 dagen de jongste basiskeeper in de Eredivisie sinds Cees Paauwe in 1996) geen kans had om met een goed antwoord te komen: 1-2.

Becker had ook de gelijkmaker móéten maken. Nadat Falkenburg zijn poging via Scherpen tegen de paal zag gaan, kwam de bal voor de voeten van de aanvaller. Vanaf enkele meters schoot Becker de bal hoog over, tot onbegrip van vrijwel iedereen in het Cars Jeans Stadion. ADO zette vervolgens nog wel aan voor een slotoffensief, maar dat leverde niets meer op. Zo trad Emmen in de voetsporen van SVV, dat in 1969 de laatste club was die een overwinning boekte bij zijn eerste Eredivisie-debuut.