Debutant Kalma geeft oefenduel Leeuwinnen toch mooi einde

Reacties

De Nederlandse vrouwen zijn er vrijdag op het nippertje in geslaagd de laatste en enige test onder Andries Jonker winnend af te sluiten. Met dank aan debutant Fenna Kalma werd Schotland in Zwolle verslagen.

Debutant Kalma geeft oefenduel Leeuwinnen toch mooi einde
© Pro Shots
Nederland
Nederland
2 - 1
Schotland
Schotland

Het EK in Engeland werd een tegenvaller. Niet alleen de resultaten, maar ook het vertoonde spel zorgden voor chagrijn bij de Leeuwinnen, waarbij de pijlen waren gericht op Mark Parsons. De Britse bondscoach maakte plaats voor Andries Jonker, die de taak kreeg om het geschonden blazoen weer op te poetsen.

Het vriendschappelijk duel met Schotland was de eerste en ook enige test voor het cruciale WK-kwalificatieduel met IJsland, dat dinsdag de laatste tegenstander is van de Leeuwinnen. 'Als je vindt dat je in de toptien van de FIFA-ranking hoort, moet je vertrouwen hebben dat je je kwalificeert', klonk het uit de mond van Jonker, die besefte dat de tijd kort was.

De bondscoach, die na zijn interim-rol in 2001 voor de tweede keer verantwoordelijk is voor de Leeuwinnen, kan vertrouwen putten uit de start van het duel met de Schotten. De nummer 23 van de FIFA-ranking keek al na minder dan tien minuten tegen een achterstand aan. Op aangeven van Daniëlle van de Donk brak Vivianne Miedema de ban in Zwolle.

Niet veel later werd duidelijk dat er nog werk aan de winkel is. Na een verkeerde inschatting van Dominique Janssen was het Claire Emslie die met de gelijkmaker het Oranje-feestje verstierde.

De Leeuwinnen toonden veerkracht, maar verzuimden dat uit te drukken in de score. Met name Van de Donk mocht zich het met twee verprutste kansen aanrekenen dat de beide teams in Zwolle na 45 minuten met een gelijke stand de kleedkamer opzochten.

Dat was voor Jonker en co een teleurstelling. In de tweede helft bleef een nieuwe voorsprong ook lang achterwege. De zes wissels na ruim een uur – waarmee Kalma haar debuut maakte – zorgden ondanks kansen aanvankelijk niet voor de gewenste doorbraak. Kalma gaf de avond op de valreep toch een mooi einde; 2-1.

De Oranje Vrouwen weten dat ze dinsdag tegen IJsland moeten winnen om zich direct te plaatsen voor het WK. De laatste tegenstander en concurrent won eerder op de avond met 6-0 van Wit-Rusland en gaat zo met één punt meer dan Nederland de laatste speelronde in.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.