De WK-kandidaten langs de 'penalty-meetlat': Zuid-Amerikanen succesvol

Reacties

Sinds de introductie van de strafschoppenserie op het WK 1978 is bijna één op de vijf knock-outduels op deze wijze beslist. VI zocht bij de start van de knock-outfase uit welk van de overgebleven zestien deelnemers de beste én slechtste herinneringen hebben aan het fenomeen.

De WK-kandidaten langs de 'penalty-meetlat': Zuid-Amerikanen succesvol

Afgaande op de historie hoeft Argentinië van de ploegen die nog in de race zijn het minst wakker te liggen van een strafschoppenserie. De tweevoudige wereldkampioen triomfeerde in vier van de vijf penaltyreeksen, voor het laatst in de halve finale van 2014 tegen Oranje. Nog altijd is Argentinië het enige land dat twee rondes achtereen op deze wijze zegevierde, in de kwartfinale en halve finale van het WK 1990, tegen respectievelijk Joegoslavië en Italië.

De enige keer dat Argentinië na penalty's verloor was in 2006 tegen Duitsland, het enige land ook met nog betere statistieken dan de Zuid-Amerikanen. Die Mannschaft verloor geen van zijn vier duels 'vanaf de stip'. Dit WK krijgt het reeds uitgeschakelde Duitsland niet de kans die serie uit te bouwen nadat het in 2010 en 2014 ook al niet betrokken was bij een penaltyreeks.

Brazilië en Frankrijk zijn met Argentinië de enige van de zestien overgebleven teams die vaker dan eenmaal een strafschoppenserie wonnen. Acht teams sleepten nog nooit op zo'n manier een overwinning uit het vuur. Vooral de statistieken van Engeland zijn pijnlijk: drie deelnames, drie nederlagen. De huidige bondscoach Gareth Southgate kan erover meepraten, al miste hij uiteraard in de halve finale van het EK 1996 tegen Duitsland.

'Penaltyreeks-balans' overgebleven deelnemers:

Land: Aantal penaltyseries: Gewonnen:
Argentinië 5 4
Brazilië 4 3
Frankrijk 4 2
Uruguay 1 1
Portugal 1 1
Spanje 3 1
België 1 1
Zweden 1 1
Rusland 0 0
Kroatië 0 0
Denemarken 0 0
Mexico 2 0
Japan 1 0
Zwitserland 1 0
Colombia 0 0
Engeland 3 0
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.