De Wahnsinn-derby van Bosz is een vage herinnering voor BVB

Reacties

'Zo'n derby is nog nooit vertoond in 92 jaar. Zelfs als je dit alleen maar opschrijft in een boek, zou je denken dat het nonsens is.' Dat schreef het Duitse SPORT1 vorig seizoen na Borussia Dortmund - Schalke 04, een achtbaan van emoties en de aankondiging van het einde van Peter Bosz bij BVB. Zaterdag staat hetzelfde affiche weer op het programma en de tijden zijn veranderd.

De Wahnsinn-derby van Bosz is een vage herinnering voor BVB

Pure Wahnsinn kregen de toeschouwers in Dortmund voorgeschoteld op 25 november 2017. Het 4-4 gelijkspel tegen de aartsrivaal was karakterisitiek voor het elftal van Bosz, dat met hyperaanvallend voetbal torenhoge pieken en diepe dalen doormaakte. Wervelende combinaties en vier goals in dertien minuten voor rust, vier tegengoals (waaronder die van Naldo in minuut 94) en een rode kaart na rust.

Ontlading bij Schalke en verslagenheid bij Dortmund na de 4-4 van Naldo.
Ontlading bij Schalke en verslagenheid bij Dortmund na de 4-4 van Naldo.

Enkele weken na de doldwaze derby moest Bosz vertrekken. Vervolgens bracht Peter Stöger stabiliteit en stelde BVB vorige zomer alsnog Lucien Favre aan. De Fransman die overkwam van OGC Nice was ook al in beeld ten tijde van de aanstelling van Bosz. Daar waar liefhebber Bosz een broertje dood heeft aan pragmatisme, is het Favre gelukt ook bij het voorheen vooral speelse Dortmund een flinke portie effectiviteit en orde te injecteren.

Zo heeft BVB voor het eerst sinds Jürgen Klopp een trainer die de overvloed aan toptalenten in Dortmund laat groeien én op vrij constante basis laat presteren. Ondanks het pijnlijke dieptepunt van het seizoen tegen concurrent Bayern München (5-0) maakt het elftal van Favre nog altijd kans om in een bloedstollende titelstrijd het land te bevrijden van de wurggreep van Der Rekordmeister door een einde te maken aan de zesjarige hegemonie.

In aanloop naar de laatste vier competitieduels bedraagt de achterstand van Dortmund op Bayern één punt. De belangen van de Kohlenpottderby zijn groot. Direct na de 0-4 zege op SC Freiburg van afgelopen zondag weerklonk het 'Wir woll'n den Derbysieg!' als niet mis te verstane boodschap uit het uitvak.

De sterren staan gunstig voor Dortmund. Schalke 04 maakt een rampseizoen door en incasseerde vorig weekend nog vijf doelpunten. Een zege op de nummer vijftien van de Bundesliga zou betekenen dat BVB voor het eerst sinds het seizoen 2011/12 twee keer wint van Schalke in de competitie. In dat jaar ging de landstitel voor het laatst naar een andere club dan Bayern, in de vorm van Dortmund. Ook de opvolger van de Wahnsinn-derby heeft dus potentie om zich op een prominente plek in de roemrijke, 92-jarige historie te nestelen.

Jürgen Klopp viert de laatste landstitel van Borussia Dortmund, in 2012.
Jürgen Klopp viert de laatste landstitel van Borussia Dortmund, in 2012.
Borussia Dortmund
Borussia Dortmund
2 - 4
Schalke 04
Schalke 04
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.