De Vrij goud waard voor Lazio, Leipzig pijnigt Zenit

Lazio heeft zich donderdagavond geplaatst bij de laatste acht van het Europa League-toernooi. Stefan de Vrij zorgde met een treffer voor opluchting aan Romeinse zijde. RB Leipzig schakelde Zenit Sint-Petersburg uit.

Dinamo Kiev - Lazio* 0-2 (2-2)
Lazio zit vrijdag in een van de kokers bij de loting voor de kwartfinale van het Europa League-toernooi. Na het gelijkspel in de Italiaanse hoofdstad (2-2) waren de Romeinen bij de return te sterk voor de Oekraïners. Lazio nam in de eerste helft de leiding. Lucas Leiva kopte een corner van Luis Alberto tegen de touwen. Het was zijn tweede treffer in dienst van Lazio in het Europa League-toernooi. In zijn tijd bij Liverpool had de Braziliaan 25 Europa League-wedstrijden nodig om tot dit aantal te komen.

De Italianen hadden het voornamelijk aan zichzelf te wijten dat ze niet spoedig uitliepen in het stadion NSK Olimpiejsky. Zo kreeg de normaal zo scherpe Ciro Immobile een aantal grote kansen om te marge te vergroten. Vlak voor rust wilde de spits de bal over de uitkomende doelman heen wippen, maar keeper Denys Boyko redde met zijn handen. Hij deed dit wel buiten het zestienmetergebied, maar dit werd niet geconstateerd door arbiter Jesús Gil Manzano. De bevrijdende treffer liet lang op zich wachten in de tweede helft. Uiteindelijk was het De Vrij die voor opluchting zorgde aan Romeinse kant. De verdediger tikte uit een corner de tweede Italiaanse treffer binnen.

Zenit Sint-Petersburg - RB Leipzig* 1-1 (1-2)
RB Leipzig reisde na de 2-1 overwinning in eigen huis met een goed gevoel af naar Rusland. Zenit, altijd sterk in eigen huis, kreeg al vroeg een tegenvaller te verwerken toen Aleksandr Kokorin in de zesde minuut geblesseerd uitviel. In de 22ste minuut werd het nog erger voor de Russen. Na een fraaie dribbel en dito steekpass van Timo Werner draaide Jean-Kévin Augustin zich knap vrij en schoot vervolgens raak: 0-1.

Zenit gaf niet op en kwam nog voor rust op gelijke hoogte. Uit een heerlijke voorzet van linksback Domenico Criscito schoot Sebastian Driussi bij de tweede paal raak: 1-1. Anton Zabolotny, de vervanger van Kokorin, dacht de 2-1 te maken in de tweede helft, maar zijn treffer werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel. Aan de andere kant ging de bal tien minuten voor tijd op de stip.

Sebastian Driussi zorgde nog voor hoop bij Zenit, maar de Russen konden uitschakeling niet voorkomen.

Miha Mevlja haalde Werner opzichtig naar de grond en de spits ging zelf achter de bal staan, maar zag zijn matige inzet gestopt worden door doelman Andrey Lunev. De misser had geen consequenties voor RB Leipzig, dat de 1-1 over de streep trok en zich zo plaatste voor de kwartfinale van de Europa League.

Athletic de Bilbao - Olympique Marseille* 1-2 (1-3)
Olympique Marseille heeft donderdag zonder al te grote problemen Athletic de Bilbao van zich afgeschud. Na de overwinning in Frankrijk (3-1) kwamen de Fransen ook in San Mamés als sterkste uit de strijd. In de eerste helft kregen de bezoekers een strafschop na een tackle van van Iñigo Lekue op Dimitri Payet. De ex-speler van West Ham United ging zelf achter de bal staan en schoot de bal ijzig kalm achter doelman Iago Herrerín.

Als de Spanjaarden nog geloofden in een wonder, dan werd die hoop in de tweede helft volledig weggenomen door l'OM. Lucas Ocampos sneed naar binnen en knalde de bal laag in het doel van de Basken. In de slotfase deed Athletic de Bilbao nog wat terug via een intikker van Iñaki Williams, maar dit was slechts een eretreffer. In de slotfase pakte Europa League-scherpschutter Aritz Aduriz nog zijn tweede gele kaart, waardoor de spits in het volgende Europese duel ontbreekt.

Het sterretje staat bij elke ploeg die door is naar de kwartfinale. De eerste stand is van de return, de uitslag tussen haakjes is van het heenduel.