De vliegtuigdrama's die het voetbal van zijn teams beroofden

Reacties

De voetbalwereld rouwt om het drama van Chapecoense, de Braziliaanse club die bij een vliegtuigramp vannacht in één klap bijna de hele selectie verloor. Het voetbal werd vaker door vliegtuigongelukken beroofd van teams en hun helden.

De vliegtuigdrama's die het voetbal van zijn teams beroofden

4 mei 1949: Torino
Een Fiat G.212 moet Il Grande Torino terugbrengen naar Turijn. De Italiaanse grootheden hebben een vriendschappelijke wedstrijd achter de rug tegen Benfica om de Portugese international Francisco Ferreira te eren. In de stromende regen en dichte mist raakt een vleugel de Basiliek van Superga, waarna het vliegtuig neerstort. Bij het ongeluk vindt het grootste deel van de Torino-selectie de dood. Sauro Tomà ontsnapt aan het noodlot. Vanwege een blessure is hij thuisgebleven. De ramp is ook een zware klap voor het hele Italiaanse voetbal. Tien spelers van Il Grande Torino vormden de Squadra Azzurra. Een gouden generatie is verongelukt.

6 februari 1958: Manchester United
In München, tijdens een tussenstop om bij te tanken, sneeuwt het. Desondanks besluit de piloot om een derde poging te wagen op te stijgen in de hoop Manchester United thuis te brengen na het Europa Cup-duel met Rode Ster Belgrado (3-3). Gaandeweg de start wordt toch gekozen de start af te breken, maar door de natte sneeuw op de baan heeft het vliegtuig onvoldoende grip om genoeg af te remmen. Het toestel raakt van de baan en verongelukt. Acht spelers van The Busby Babes, zoals het succesvolle team van Manchester United wordt genoemd, moeten het ongeluk bekopen met de dood.

3 april 1961: CD Green Cross
Het moet de laatste etappe worden van de binnenlandse vlucht van Temuco naar Santiago de Chile. Het wordt de laatste tocht van 24 personen, onder wie ook acht spelers van de Chileense club CD Green Cross. De rest van de ploeg heeft een ander vliegtuig genomen op de terugweg van de uitwedstrijd tegen Osorno en ontsnapt zo aan de ramp. Het wrak wordt pas in februari 2015 gevonden in het Andes-gebergte.

26 september 1969: The Strongest
The Strongest heeft net een aangenaam intermezzo gehad tussen de competitiewedstrijden in Bolivia door. Het gewonnen oefenduel met Club Petroleros wordt het laatste optreden van dat team. Op de weg terug verongelukt het vliegtuig. Onder de 74 doden zijn zestien spelers van The Strongest. De crash vindt plaats op dezelfde dag dat generaal Alfredo Ovando Candia met een staatsgreep de macht overneemt van president Luis Adolfo Siles Salinas. Het zorgt voor veel geruchten en speculaties over de toedracht van het ongeluk. Tot op de dag van vandaag bestaat er geen zekerheid over de oorzaak van de Tragedie van Viloco.

11 augustus 1979: Pakhtakor Tashkent
In augustus 1979 heeft Pakhtakor Tashkent zich gemeld op het hoogste niveau in de Sovjet-Unie. Op weg naar de wedstrijd tegen Dinamo Minsk slaat het noodlot toe voor de club uit Oezbekistan. In de lucht boven Dnjepropetrovsk komt het vliegtuig in botsing met een ander toestel. Er zijn geen overlevenden. Het maakt in één klap een einde aan de veelbelovende ploeg van Pakhtakor Tashkent.

8 december 1987: Alianz Lima
Op 8 december 1987, niet ver van de eindbestemming Callao, stort de Fokker 27 van de Peruviaanse marine in zee bij een tweede poging te landen. 23 spelers van Alianz Lima zijn onder de slachtoffers van de crash. Pas negentien jaar later komt de werkelijke achtergrond naar buiten, nadat de Peruviaanse marine de zaak in de doofpot heeft proberen te stoppen. De piloot van dienst had weinig ervaring met vliegen in de nacht en had zijn instrumenten verkeerd beoordeeld. Bovendien was het vliegtuig in een slechte staat.

7 juni 1989: Kleurrijk Elftal
Sigi Lens, Radjin de Haan en Edu Nandlal zijn onder de overlevenden van de SLM-ramp. Het drietal maakt deel uit van Het Kleurrijk Elftal, dat in juni 1989 op weg naar Paramaribo vertrekt voor een trip door Suriname. Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Bryan Roy, Aron Winter, Henk Fräser en Stanley Menzo hebben moeten afzeggen. Ze hebben geen toestemming gekregen van hun clubs. Het vliegtuig heeft drie landingspogingen in de mist achter de rug als de bemanning voor de vierde keer waarschuwingen in de wind slaat. Het blijkt een fatale fout. Het vliegtuig stort neer. Veertien spelers overlijden als gevolg van het ongeluk op Zanderij.

27 april 1993: Zambia
Zo'n vijfhonderd meter van de kust van Gabon stort een Havilland Canada DHC-5D Buffalo van de Zambiaanse luchtmacht in de Atlantische Oceaan. Aan boord bevindt zich het grootste deel van The Chipolopolo, het Zambiaanse team dat op weg is voor het WK-kwalificatieduel met Senegal. Het gaat na de tussenstop mis door een combinatie van een slecht functionerend vliegtuig en vermoeidheid van de piloot. Bwalya Kalusha, een van de smaakmaker van de veelbelovende nationale ploeg, ontsnapt aan de ramp omdat hij met PSV moest spelen en zich later zou melden in Senegal.

Lees hieronder de eerdere berichten over de tragedie van dinsdag.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.