De tranen van Lopetegui: 'Ik ben zo trots'

Reacties

Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Danny Makkelie stortte Sevilla-coach Julen Lopetegui ter aarde. Op zijn knieën, de ogen dicht en zijn vuisten in de lucht. Het winnen van de Europa League is een hele dikke en vreugdevolle streep onder enkele vervelende jaren.

De tranen van Lopetegui: 'Ik ben zo trots'
© Pro Shots

Het komt vaak genoeg voor dat een trainer na een belangrijke winstpartij of het pakken van een prijs op de achtergrond blijft. Spelers mogen het vieren, de trainer glimlacht wat. Of het tegenovergestelde: de trainer pakt juist de spotlights en weet zichzelf voor elke camera te wurmen.

Lopetegui probeerde vrijdagavond hoogstwaarschijnlijk een trainer van die eerste categorie te zijn. Maar de emoties namen het over: de winst op Internazionale is voor de Spaanse trainer ook het afsluiten van een moeilijke periode, waarin hij zich niet populair maakte in Spanje.

Het is nog maar twee jaar geleden dat Spanje op het punt staat om te beginnen op het WK in Rusland, als naar buiten komt dat Lopetegui onderhandelt met Real Madrid over een contract na het eindtoernooi. De Spaanse voetbalbond is allesbehalve blij en ontslaat Lopetegui omdat hij zich niet volledig focuste op het eerherstel met Spanje op een mondiaal eindtoernooi. Fernando Hierro neemt zijn taken over, Spanje zou vroeg uitgeschakeld worden.

Spelers gooien trainer Julen Lopetegui de lucht in na de 3-2 overwinning op Internazionale
© Pro Shots
Spelers gooien trainer Julen Lopetegui de lucht in na de 3-2 overwinning op Internazionale

Het contract met Real Madrid komt er uiteindelijk alsnog voor Lopetegui, maar tot overmaat van ramp wordt hij ook in de Spaanse hoofdstad persona non grata. Eind oktober 2018 wordt hij ontslagen en opgevolgd door Santiago Solari. Niemand wil meer wat te maken hebben met de coach die zo ontzettend succesvol was met diverse jeugdteams van Spanje.

Sevilla durft het aan het begin van dit seizoen aan met Lopetegui, die het niet altijd even makkelijk heeft als trainer van de club. In de competitie is een vierde plek voldoende voor Champions League-voetbal, wat Lopetegui krediet oplevert. Hij wil echter aan de wereld tonen dat hij definitief terug is na al die tegenslagen.

Het lukt dus, Lopetegui wint met Sevilla zijn eerste hoofdprijs. De Spanjaard kan zijn tranen niet bedwingen als hij op het veld wordt omringd door zijn spelers en staf. Zijn jongens deden wat in het clublied beschreven staat: nooit opgeven. 'Daar kan ik ze niet vaak genoeg voor bedanken', zei de coach die ook nooit opgeeft na de finale. 'Veerkracht is het kunnen overwinnen van moeilijkheden, ik ben zo trots op de jongens.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.