De teloorgang van Karim Benzema

Reacties

Real Madrid heeft de juiste vorm de laatste weken weer teruggevonden, maar heeft na een dramatisch half jaar alleen nog de Champions League om voor te spelen. De tegenvallende prestaties van De Koninklijke worden dit seizoen gepersonifieerd door Karim Benzema. Lentin Goodijk over het teleurstellende jaar van de Fransman.

De teloorgang van Karim Benzema

Harry Kane, Timo Werner, Mauro Icardi, Robert Lewandowski, Kylian Mbappé. Een greep uit de karrevracht aan spitsen die het afgelopen half jaar nadrukkelijk in verband werden gebracht met een overstap naar Real. Reden daarvoor is de anonieme rol van Benzema, die steeds verder wegkwijnt in de schaduw van Cristiano Ronaldo. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Collega Bas van den Hoven schreef een jaar geleden al over de evolutie van de Portugees, die van linksbuiten inmiddels een echte nummer 9 is geworden, een centrumspits. Die ontwikkeling leidde tot een systeemwijziging bij Real. Mede door de blessures Gareth Bale en de vorm van Isco koos trainer Zinedine Zidane ervoor om met twee spitsen te gaan spelen: Ronaldo en Benzema.

De kwaliteiten van Ronaldo dwongen Benzema in een dienende rol. De Fransman trok gaten, waar Ronaldo in kon duiken om genadeloos toe te slaan. Een tactiek die met name het laatste half jaar van vorig seizoen tot ongekend succes leidde, met name voor Ronaldo, die in de slotfase van de Champions League krankzinnig veel scoorde.

Net als Lionel Messi moet Ronaldo het niet hebben van zijn defensieve arbeid en dus komt er veel op het bordje van Benzema terecht. Steeds meer bemoeit hij zich met het combinatiespel, rent hij achter verdedigers aan en creëert hij gaten en kansen voor medespelers. Steeds minder komt hij zelf in scoringspositie. Voor een spits is hij zeldzaam sociaal, zeker vergeleken met die veelvraat naast hem. 'Cristiano is egoïstischer dan ik, maar dat is normaal. Het stoort me niet, het is goed voor het team', gaf hij al eens aan.

Doelpogingen per wedstrijd 
Cristiano Ronaldo6,7
Karim Benzema1,9

De knock-outfase van de Champions League vorig seizoen was exemplarisch. Ronaldo scoorde tien keer in vijf duels, Benzema bleef doelpuntloos. De dertigjarige Fransman cijfert zichzelf weg voor het team. Een unieke instelling voor een spits, die over het algemeen toch wordt afgerekend op zijn doelpunten. Zeker door de buitenwacht, maar ook door zijn eigen suppoters. Benzema wordt dit seizoen steevast uitgefloten in Santiago Bernabéu. Dat begint soms al wanneer hij gaat warmlopen.

'Het is lastig te begrijpen. Het moeilijkste is dat het van je eigen fans komt. Normaal gesproken zijn die er om je te steunen', zei de spits daarover. Het Real Madrid-publiek is kritisch. Mis je een paar kansen, dan krijg je dat te horen. Het overkomt zelfs Ronaldo. Maar spelers als Marco Asensio en Isco hebben oneindig veel meer krediet, mede door hun Spaanse nationaliteit. Bovendien straalt Benzema bij een gebrek aan zelfvertrouwen een bepaalde nonchalance uit, die bijvoorbeeld ook bij Hakim Ziyech wel eens zichtbaar is. Zijn werk voor het team blijft daardoor onopgemerkt.

Er is eigenlijk nog maar één persoon overgebleven die Benzema steunt: zijn trainer. Zidane is de enige die het belang van Benzema op waarde schat en het keer op keer publiekelijk voor zijn spits opneemt. Niet voor niets: de afgelopen zeven seizoenen was Benzema altijd goed voor meer dan twintig doelpunten in alle competities, waardoor hij zevende staat op de lijst van topscorers aller tijden van Real Madrid en vijfde bij de topscorers van de Champions League, voor spelers als Thierry Henry, Zlatan Ibrahimovic en Andriy Shevchenko.

Goals in 2017/18 (alle competities) 
Harry Kane34
Robert Lewandowski29
Mauro Icardi18
Timo Werner16
Kylian Mbappé15
Karim Benzema6

Spitsen als Gonzalo Higuaín, Álvaro Morata en Mariano Díaz verloren de afgelopen jaren de concurrentiestrijd met de Fransman en kozen voor een transfer. Juist nu, nu Benzema geen echte concurrent voor de spitspositie heeft, raakt de klad erin. De publieke opinie is dusdanig tegen hem dat het de vraag is wanneer Zidane hem passeert voor de weer fitte Gareth Bale of de in bloedvorm verkerende Asensio. Benzema staat namelijk op slechts drie competitietreffers dit seizoen. Liefst 59 spelers in La Liga scoorden al vaker, ploeggenoten Bale en Asensio zelfs twee keer zo vaak.

Het zelfvertrouwen van Benzema neemt daardoor zorgwekkende dieptes aan, iets waar zijn aanvalspartner zo weinig last van heeft. Een paar 'simpele' doelpunten uit strafschoppen of breedteballetjes zouden helpen, maar daar hoef je met Ronaldo in je team niet op te rekenen. Stoom afblazen bij de nationale ploeg zit er ook niet in. Sinds de afpersingszaak in 2015 wordt Benzema genegeerd door de Franse bondscoach, die komende zomer de wereldtitel hoopt te pakken.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Video: Karim Benzema mist een gigantische kans en de Real Madrid-supporters beginnen te fluiten. Cristiano Ronaldo maant hen om te klappen in plaats van te fluiten.

Na zeven volle jaren is de magere tijd nu aangebroken voor Benzema. Een gebrek aan concurrentie van een échte spits, Ronaldo die alle ballen voorin opeist en de vicieuze cirkel van niet scoren en een gebrek aan zelfvertrouwen hebben van Benzema een spits gemaakt die niet meer bij de beste tien spelers op zijn positie hoort. Een doorn in het oog van Real-president Florentino Pérez.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.