De tabel die alles zegt over 'Nederland verdedigersland'

Reacties

De laatste jaren staat Nederland steeds meer bekend als een land dat veel goede verdedigers aflevert in het voetbal. Dat gebeurt terwijl er niet zo lang geleden nog vraagtekens werden gezet bij de manier waarop verdedigers hier werden opgeleid. In de onderstaande tabel is de opmars van 'Nederland verdedigersland' duidelijk te zien.

De tabel die alles zegt over 'Nederland verdedigersland'
© Pro Shots

In het rapport Winnaars van Morgen werd kritisch gekeken naar de manier waarop verdedigers in Nederland werden opgeleid, maar toen al braken Nederlandse verdedigers records wat betreft speelminuten in de vier grootste competities (Premier League, La Liga, Bundesliga en Serie A).

Inmiddels zijn onze verdedigers als exportproduct nog populairder geworden. Na de zomer van 2017 verdubbelde het aantal minuten van onze landgenoten in topcompetities nogmaals door transfers van spelers als Jeffrey Gouweleeuw, Karim Rekik, Hans Hateboer, Jetro Willems, Bram Nuytinck, Terence Kongolo en Jairo Riedewald. Hoewel zij lang niet allemaal Oranje-materiaal zijn, tekent dit de opties in de breedte. Dit seizoen zijn er liefst 35 landgenoten actief op het hoogste niveau of staan ze in ieder geval onder contract bij een club uit een Europese topcompetitie.

Behalve kwantitatief is er ook kwalitatief duidelijk sprake van een opmars. Voor Virgil van Dijk (Liverpool) en Matthijs de Ligt (Juventus) zijn bedragen van boven de tachtig miljoen euro betaald, waarmee zij samen met Harry Maguire (Manchester United) de drie duurste verdedigers ter wereld zijn. Stefan de Vrij (Internazionale) werd uitverkozen tot de beste verdediger van Italië. Bij Barcelona (Sergiño Dest), Manchester United (Timothy Fosu-Mensah) en Paris Saint-Germain (Mitchel Bakker) zal er dit seizoen geregeld een in Nederland geboren en (grotendeels) opgeleide vleugelverdediger actief zijn. Ook Champions League-winnaar Bayern München had Dest maar wat graag in zijn selectie gehad.

Bij Manchester City staat sinds afgelopen zomer met Nathan Aké een landgenoot achterin. Chelsea (Ian Maatsen), Liverpool (Sepp van den Berg) en Manchester City (Philippe Sandler) hebben een Nederlander achter de hand voor het overvolle speelschema. Ki-Jana Hoever zorgde er als ruilmiddel richting Wolverhampton Wanderers voor dat de club van manager Jürgen Klopp in de zomer Diego Jota los kon weken. Ondanks zijn uitstekende start bij Lille is Sven Botman voor Oranje nog geen moment in beeld geweest. Dat zegt veel over de enorme keuze die de nieuwe bondscoach Frank de Boer in zijn achterhoede heeft.

Lees in de nieuwe VI en op VI PRO de volledige analyse over 'Nederland verdedigersland':

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.