De rechtbank ook akkoord: ADO Den Haag komt in Amerikaanse handen

Reacties

Een verrassende wending in de overname van ADO Den Haag. Het Amerikaanse Bolt is de nieuwe grootaandeelhouder. Nadat eerder de licentiecommissie van de KNVB al groen licht gaf, is met een uitspraak van de rechtbank de laatste hobbel weggenomen. Op het allerlaatste moment is de club niet in Spaanse, maar in Amerikaanse handen terechtgekomen. Het was de katalysator om de deal rond te krijgen.

De rechtbank ook akkoord: ADO Den Haag komt in Amerikaanse handen
© Pro Shots

Het leek een formaliteit. Begin deze week gaf de licentiecommissie van de KNVB toestemming voor de overdracht van de ADO-licentie én de nieuwe aandeelhouder Globalon Football Holdings. Maar voordat de champagne in Den Haag kon worden ontkurkt, moest nog worden gewacht op een uitspraak van de rechtbank.

Dat zit als volgt: ADO begon vorig jaar een WHOA-procedure. Deze was bedoeld om een gezonde doorstart te maken. De schuldeisers nemen genoegen met een gedeelte van hun uitstaande schuld, waardoor ADO niet failliet zou gaan. Dat WHOA-akkoord is gesloten, nu moest de rechtbank dit nog goedkeuren. Dat deed het vandaag. Daarmee zou het geld van Globalon, minimaal 7.5 miljoen euro vrij en konden de Spanjaarden de club definitief overnemen.

Het geld zal binnen veertien dagen worden overgemaakt. Maar niet door het Spaanse Globalon. Dit is een Spaans consortium van meerdere bedrijven en eigenaren. De licentiecommissie moet volgens de huidige regels alles doorlichten. Mogelijk groen licht zou daarom veel te laat komen. Vandaar dat de oorspronkelijke initiatiefnemer, David Blitzer, meerderheidsaandeelhouder in Globalon, heeft besloten een eenvoudigere structuur op te zetten. Het is nu Bolt ADO Den Haag Holding LLC dat de aandelen overneemt. De licentiecommissie hoefde zodoende enkel maar de heer Blitzer door te lichten.

Het nieuws betekent dat United Vansen de aandelen ADO Den Haag definitief verliest. De Chinezen hebben naar eigen zeggen zo’n twintig miljoen euro in de club gestopt. Op donderdag deed het nog een verwoede poging om dit te voorkomen. VI is in het bezit van een brief die is verstuurd naar de beroepscommissie Licentiezaken. Daarin valt te lezen dat United Vansen oproept de beslissing van licentiecommissie te vernietigen.

Lees hier alles over de overname:

Bekijk hier al onze video's
Meer ADO Den Haag
Meer over ADO Den Haag
Meer Keuken Kampioen Divisie
Meer over Keuken Kampioen Divisie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.