De Ligt stoot Seedorf van de troon voor fraai Oranje-record

Reacties

Matthijs de Ligt heeft donderdagavond een fraai Nederlands elftal-record op zijn naam gezet. Hij is nu de jongste speler aller tijden met twintig interlands voor Oranje.

De Ligt stoot Seedorf van de troon voor fraai Oranje-record
© Pro Shots

De Ligt is donderdag in De Kuip begonnen aan zijn twintigste optreden als international, en dat op een leeftijd van slechts 20 jaar en 59 dagen. Hij is de 155ste speler die dat aantal heeft bereikt, maar geen enkele international deed dat op zó'n jonge leeftijd. De Ligt neemt het record over van Clarence Seedorf, die ten tijde van zijn twintigste cap 20 jaar en 331 dagen oud was.

Van de tien spelers met de meeste interlands waren Rafael van der Vaart en recordinternational Wesley Sneijder (beiden 21 jaar en 4 maanden) het jongst toen zij hun twintigste optreden beleefden. Phillip Cocu was daarentegen relatief oud, omdat hij al ruim 27 jaar oud was tijdens die twintigste interland. Overigens staat Seedorf nét niet bij die bovenste tien (zie tabel). Hij speelde weliswaar evenveel interlands als John Heitinga (87 stuks), maar hij kwam tot minder speelminuten en staat daarom elfde.

De Ligt debuteerde op 25 maart 2017 tijdens het WK-kwalificatieduel in en met Bulgarije op zeventienjarige leeftijd. Die wedstrijd ging met 2-0 verloren, de toenmalige Ajacied maakte bepaald geen goede indruk en werd in de rust gewisseld. Ook in zijn tweede interland (op 31 mei 2017, vriendschappelijk bezoekje aan Marokko) kreeg De Ligt een domper te verwerken: hij pakte in de zeventigste minuut rood.

Sinds die eerste twee wedstrijden - waarin De Ligt door zijn wissel en zijn rode kaart 65 speelminuten moest missen - is hij een vaste waarde in Oranje. In de (tot donderdag) interlands die hij sindsdien speelde, ontbrak hij slechts 71 minuten. Hij werd driemaal gewisseld, maar alledrie de keren was dat in oefenwedstrijden.

Wanneer speelden de toptien recordinternationals hun twintigste interland?

International Leeftijd 20ste cap Totaal
Wesley Sneijder 21 jaar, 4 maanden 134
Edwin van der Sar 26 jaar, 10 maanden 130
Frank de Boer 23 jaar, 8 maanden 112
Rafael van der Vaart 21 jaar, 4 maanden 109
Giovanni van Bronckhorst 25 jaar, 6 maanden 106
Dirk Kuijt 25 jaar, 10 maanden 104
Robin van Persie 24 jaar, 0 maanden 102
Phillip Cocu 27 jaar, 7 maanden 101
Arjen Robben 22 jaar, 4 maanden 96
John Heitinga 22 jaar, 7 maanden 87
Clarence Seedorf 20 jaar, 11 maanden 87
'Spits Noord-Ierland heeft meer kaarten gepakt dan goals gemaakt'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.