De laatste van Ajax in De Meer: de hattrick, de traan en de titel

Reacties

Normaal gesproken is in de jaren negentig het Olympisch Stadion het toneel om de titels van Ajax te vieren. In 1996 wordt gebroken met die traditie. De Amsterdamse club verzekert zich op 28 april van het Nederlands kampioenschap en dat wordt gedaan in Stadion De Meer.

De laatste van Ajax in De Meer: de hattrick, de traan en de titel
© Pro Shots

Het is niet zonder reden dat voor het kleinere onderkomen is gekozen voor de kampioenswedstrijd. De Meer wordt namelijk na ruim 61 jaar bedankt en ingeruild voor de Amsterdam Arena. Het duel met Willem II is de laatste wedstrijd in het stadion dat sinds 1934 dienst doet als onderkomen van Ajax.

Het wordt een feestelijke dag, die 28ste april 1996. Willem II is geen partij voor het Ajax van trainer Louis van Gaal. De machtige omhaal van Jari Litmanen opent het bal, waarop Nwankwo Kanu bij de 2-0 van zich doet spreken. De kampioenswedstrijd mondt dankzij een hattrick van Finidi George uit in een 5-1 overwinning.

Dan is er nog altijd de vraag wie de eer van het laatste doelpunt in De Meer had. Het antwoord luidt: Jack de Gier. De toenmalige spits van Willem II tekent voor de Tilburgse eretreffer op het Amsterdamse feestje. Het is een smetje. Met de titel wordt afscheid genomen van het stadion, waar menig Ajacied zijn eerste stapjes zette in het voetbalmetier.

Het laatste duel in De Meer is ook het afscheid van Michael Reiziger en Edgar Davids. Van Gaal gunt de twee naar Milan vertrekkende spelers een half uur voor tijd een publiekswissel en dat raakt de trainer. Hij pinkt een traantje weg.

In augustus werd De Meer officieel met een grootse ceremonie uitgeleide gedaan. De helden van toen geven ook acte de presence, met natuurlijk Johan Cruijff in het shirt met zijn iconische rugnummer. 'Een heel historisch moment. Het doet me veel, heel veel', zei de grootste Ajacied, die letterlijk opgroeide in De Meer.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.