De knop is om bij 'monnik' Dijks: uitblinker en publiekslieveling bij Bologna

Reacties

Mitchell Dijks heeft het voetbalgeluk teruggevonden bij Bologna. De linksback is een vaste basisspeler in de ploeg van Sinisa Mihajlovic en zit duidelijk goed in zijn vel.

De knop is om bij 'monnik' Dijks: uitblinker en publiekslieveling bij Bologna

Dijks deed in acht van de laatste negen competitiewedstrijden van Bologna van begin tot eind mee en heeft zich met zijn rushes langs de zijlijn populair gemaakt bij de aanhang. De 26-jarige Nederlander is door de fans gekozen tot Speler van de Maand bij Bologna. De eretitel is een volgend bewijsstuk dat het goed gaat met Dijks in Italië.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De vleugelverdediger werd vorig seizoen overbodig bij Ajax en uitgefloten door de eigen supporters. Hij ging op zoek naar een oplossing voor zijn situatie en belandde in de zomer bij Bologna. Coach Filippo Inzaghi gaf Dijks direct het vertrouwen waar de back naar op zoek was, voordat een blessure roet in het eten gooide. Eind december kon Dijks tegen Napoli weer negentig minuten maken.

Een maand later werd Inzaghi ontslagen en Mihajlovic aangesteld. De Serviër heeft het systeem van Bologna gewijzigd, van 3-5-2 naar 4-3-3, en Dijks is zijn vaste linksback. De voormalig Ajacied oogt fitter dan ooit en voelt zich ook zo, vertelde hij onlangs al in een uitgebreid gesprek met VI. Dijks heeft een app op zijn telefoon staat, waarmee de club monitort hoe spelers hebben geslapen.

'Ben ik wakker, dan moet ik die meteen gaan gebruiken', legde Dijks uit. 'Bij de clubs lezen ze de gegevens uit zodat ze de oefeningen kunnen afstemmen.' Als speler van SC Heerenveen was hij nog vaste klant bij de Chinees, maar dat is nu onmogelijk. 'Het is wel een soort Big Brother, want een cheat-avondje kan je niet hebben. Voor mij is dat alleen maar goed. Van binnen heeft altijd wel geborreld dat ik een betere prof wilde worden, maar hoe doe je dat? Dit is een goede stok achter de deur. Er gaat een knop om. Het wordt een sport om een goede BIA te hebben. Waar je vroeger brood, kip en ketchup at, neem je nu alleen nog maar brood en kip. Het laatste wat je wil is uit de toon vallen.'

Ongeacht of hij nu echt sterker en sneller is geworden, hebben volgens Dijks alle metingen sowieso een placebo-effect. 'Je ziet de uitslagen staan en gaat daardoor denken: Verrek, ik voel me inderdaad hartstikke goed. De president van Bologna kwam vorige week naar me toe en noemde me een fucking beast. Zo voel ik me ook', vertelde de vleugelverdediger. 'Mentaal werkt het door. Alle cijfertjes worden een soort verslaving doordat er een competitie-element in zit; je wilt steeds betere scores halen.'

'Tijdens trainingen in Nederland gaf ik altijd de volle honderd procent', benadrukte Dijks. 'Maar als ik zie hoe ik nu voor de sport leef, dan ben ik wat conditie, fitheid, voeding en mentale mindset betreft een stap verder. Daarmee denkt hij terug aan de jongen die als jeugdspeler niet goed kon functioneren tijdens een toernooi omdat hij net een tattoo op zijn kuit had laten zetten en ook eens maanden uit de roulatie was na een scooterongeluk. 'Ik leef echt als een monnik hier. Wie had dat ooit gedacht over het Amsterdamse schoffie…?'

Het monnikenbestaan doet Dijks goed, want bij Bologna is hij helemaal opgebloeid. Zondag werden er tegen Cagliari drie broodnodige punten gepakt in de strijd tegen degradatie (2-0), terwijl er eerder ook al verrassend was gewonnen bij Internazionale (0-1). Na de stunt in Milaan ging het maar net mis tegen AS Roma (2-1 nederlaag) en Juventus (0-1 nederlaag). Bij Bologna, op het moment de nummer achttien van de Serie A, is het vertrouwen in lijfsbehoud groot. En Speler van de Maand Dijks is klaar voor de eindsprint.

Serie A

Stand Serie A 2018/2019

Italië

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
14
Parma
38
10
11
17
41-61
-20
41
15
Cagliari
38
10
11
17
36-54
-18
41
16
Fiorentina
38
8
17
13
47-45
+2
41
17
Genoa
38
8
14
16
39-57
-18
38
18
Empoli
38
10
8
20
51-70
-19
38
19
Frosinone
38
5
10
23
29-69
-40
25
20
Chievo
38
2
14
22
25-75
-50
17
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.