De klok tikt ongenadig door voor ex-wonderkind Wilshere

Reacties

Voor het eerst sinds tien maanden verscheen Jack Wilshere zondag binnen de lijnen tijdens een officiële wedstrijd. De 24-jarige middenvelder deed tien minuten mee met Arsenal in het uitduel met Sunderland (0-0). De Engelsman droomt hardop van het EK van komende zomer in Frankrijk. Dat wordt een race tegen de klok.

De klok tikt ongenadig door voor ex-wonderkind Wilshere

Wilshere kwam dit seizoen nog geen enkele keer in actie doordat hij in de voorbereiding een beenbreuk had opgelopen. Elf maanden na zijn laatste optreden voor Arsenal in de FA Cup-finale tegen Aston Villa (4-0) stond de linkspoot weer op het veld. Dat voelde goed. 'Al die avonden en lange dagen in de gym betalen zich nu uit', zegt hij op de Arsenal-website. 'Dat voelt goed. Dit was een belangrijke week voor me. Hopelijk kan ik volgend weekend wat meer minuten pakken.'

Nog drie wedstrijden heeft Wilshere om zijn grote doel te verwezenlijken: het EK met Engeland. 'Ik zeg niet dat ik er al ben, dit is slechts een volgende stap op weg naar volledig herstel', aldus de 28-voudig international, die vier jaar geleden het EK in Oekraïne en Polen ook al miste door een knieoperatie. 'Er zijn nog een paar wedstrijden te gaan', blijft Wilshere optimistisch. 'Hopelijk ga ik met Engeland mee naar het EK. Het is een spannende tijd.'

Spannend is het zeker, want tien maanden geleden was iedereen het er nog over eens dat Wilshere op het EK een belangrijke pion zou worden. In juni excelleerde hij als controleur in het EK-kwalificatieduel met Slovenië door twee keer te scoren (2-3). Maar sindsdien kwam het Engelse Talent van het Jaar 2010/11 geen enkele minuut meer in actie voor de nationale ploeg, waarin sindsdien nieuwe namen als Dele Alli, Eric Dier en Danny Drinkwater aan de weg timmerden.

Alternatieven
Ook Wayne Rooney zal zich na maanden afwezigheid weer moeten laten zien aan bondscoach Roy Hodgson. De kans dat de dertigjarige captain niet mee mag naar het EK is nihil, maar de clubtopscorer aller tijden moet zich mogelijk wel richten op een nieuwe positie. In de spits heeft Hodgson met Harry Kane, Daniel Sturridge, Jamie Vardy en Danny Welbeck immers voldoende alternatieven. En de van een knieblessure herstelde Rooney is de jongste niet meer.

De ooit zo rappe schaduwspits lijkt zich daarom te moeten richten op een rol op het middenveld. Ook bij zijn club Manchester United speelt hij steeds meer naar achteren. Rooney had die switch zelf al voorzien. 'Ik heb Paul Scholes jaren aan het werk gezien in die rol en heb altijd geweten dat ik daar op een dag ook zou spelen. Dus heb ik geprobeerd van hem te leren door te kijken wat hij doet. Hopelijk kan ik mezelf daar ontwikkelen en beter worden als middenvelder.'

Jack Wilshere (rechts) na een van zijn twee doelpunten tegen Slovenië, met op de achtergrond wellicht zijn nieuwe concurrent Wayne Rooney.
Jack Wilshere (rechts) na een van zijn twee doelpunten tegen Slovenië, met op de achtergrond wellicht zijn nieuwe concurrent Wayne Rooney.

Door net als Scholes een linie terug te zakken, maakt Rooney ruimte voor een nieuwe generatie spitsen. Maar het zorgt ook voor meer concurrentie op het middenveld. De vraag is wat Hodgson doet. 'We hebben veel snelheid in het team en ik denk dat ik het spel aardig goed kan lezen. Ik weet steeds beter wanneer ik naar voren moet gaan of ruimte moet maken voor anderen', stelt Rooney bij Sky Sports. 'Natuurlijk is het aan de manager, maar het teambelang is op dit op moment het belangrijkst.'

Of daarin plaats is voor Wilshere, zal moeten blijken. Met Rooney heeft het voormalige wonderkind er weer een concurrent bij. En niet de minste. De tijd heeft de spelmaker van Arsenal ingehaald. Nu zijn anderen de revelatie van de Premier League en is hijzelf vooral een speler geworden die een reputatie heeft opgebouwd op het gebied van blessures. Er is geen mooier podium denkbaar dan het EK om ook maar een glimp te laten zien van het talent dat hij ooit was, maar de klok tikt ongenadig door.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.