De kaap van honderd miljoen gerond in Eredivisie

Reacties

In de Voetbal International staat iedere week de rubriek Uit de Skybox. Deze week schrijft Iwan van Duren over de enorme financiële verschillen in het Nederlandse voetbal.

De kaap van honderd miljoen gerond in Eredivisie

'We hebben een recordomzet gedraaid, net geen honderd miljoen', Feyenoord-directeur Jan de Jong preludeerde bij De Tafel van Kees alvast op de jaarcijfers van Feyenoord, die vrijdag officieel naar buiten komen. Opmerkelijke cijfers voor een club, die nog niet zo lang geleden stelde dat er in de oude Kuip geen enkele rek meer zat qua inkomsten.

Het precieze bedrag is 99,3 miljoen euro. Historisch hoog. Helaas voor Feyenoord vooralsnog een incident. De enorme plus zat hem natuurlijk in de deelname aan de Champions League. Feyenoord was vorig seizoen voorlopig de laatste Nederlandse club die direct mocht instromen. Een gevolg van het wonderseizoen van Dirk Kuijt, die daarmee zijn salaris in veelvoud terugbetaalde.

De prijzenpot bij de UEFA is dit jaar alleen nog maar verder gevuld. Zowel Ajax als PSV zal volgend jaar ruim boven de honderd miljoen euro uitkomen. Dit jaar levert deelname aan de belangrijkste Europese competitie per club minimaal veertig miljoen op. De inkomsten van de zes duels bezorgt Eindhoven en Amsterdam al meer dan de begroting van alle clubs buiten de topdrie in Nederland.

Wie weet dat de gehele Eredivisie de laatste jaren de grootse moeite had om collectief kleine plusjes te schrijven in de orde van een paar miljoen, dan is duidelijk dat PSV en Ajax zich lanceren naar een andere voetbalmelkweg. Feyenoord lijkt mede door het eindeloze stadionverhaal de aansluiting voorlopig te missen. Eén Kuijt maakte duidelijk nog geen zomer. Volgend jaar ligt de begroting op Zuid met een beetje pech vijftig miljoen onder dat van de concurrenten.

De toptwee is weg. Dat lijkt erger dan het is. De Eredivisie is een van de laatste competities in Europa waar de beslissingen nog vaak op de laatste speeldag vallen. Wij hebben voorlopig in elk geval nog twee Bayern Münchens, die door de internationale inkomsten nationaal onaantastbaar lijken. De enige maar in dit verhaal is een verder verval van de clubs onder de toptwee. Want om de Europese gelden binnen te harken, moeten er Europees wel punten worden gepakt. Zo krijgen we weer een vast CL-ticket en de gegarandeerde veertig miljoen euro (of tachtig bij deelname twee clubs) aan inkomsten.

Tijd voor de topclubs om eens naar een eerlijkere verdeling van de tv-gelden te kijken. De verdeling is onevenredig in het voordeel van de grote clubs, ten opzichte van andere Europese competities waar de clubs al veel langer beseffen dat een competitie met een waterhoofd in niemands belang is. Ook voor Ajax en PSV is het van levensbelang dat andere clubs een niveautje lager ook mee kunnen komen in Europa. Maar goed, daar zou een beslissing in de belangenvereniging ECV voor nodig zijn…

'Van Persie maskeert een hoop problemen bij Feyenoord'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.