De Jong kan Champions League ruiken, omstreden handsregel helpt Sevilla

Het moet raar lopen wil het schier onverslaanbare Sevilla zich niet gaan plaatsen voor de groepsfase van de Champions League. Dankzij een zege op Real Mallorca is een plek in de topvier zo goed als binnen voor de ploeg van Luuk de Jong, die kort mocht invallen. De manier waarop Sevilla op weg werd geholpen, is voer voor discussie over de handsregel.

Sevilla
Sevilla
2 - 0
Real Mallorca

Sevilla blijkt de laatste maanden niet te verslaan. De laatste vier competitiewedstrijden vóór de corona-onderbreking werden niet verloren en ook ná de hervatting leed de ploeg van trainer Julen Lopetegui tot zondagavond in acht duels geen enkele nederlaag. Kleine kanttekening: in precies de helft van die twaalf wedstrijden stond er na negentig minuten een gelijke stand op het scorebord. Tegen de laagvliegende eilandbewoners pakte de ploeg zondag het volle pond. Dat gebeurde lange tijd zonder De Jong, die op de bank begon.

Over de manier waarop de thuisploeg kort voor rust op voorsprong kwam, zal nog wel even worden nagepraat. Na een kopbal kreeg (de nota bene van Sevilla gehuurde) Alejandro Pozo de bal in de zestien ongelukkig tegen zijn hand, maar daar kon de middenvelder van Mallorca niets aan doen. De scheidsrechter zag er ook geen strafschop in, maar werd door de VAR naar het televisiescherm geroepen. Daarna wees hij alsnog naar de stip, waardoor Lucas Ocampos met een no look-penalty de 1-0 kon aantekenen. Daarmee zal de discussie over de omstreden 'hands is hands-regel' de komende tijd nog wel oplaaien.

Na iets meer dan een uur besloot Lopetegui om een aanvaller te wisselen voor een andere aanvaller, maar het was Youssef En-Nesiry die binnen de lijnen kwam, waardoor De Jong op de bank bleef. Tien minuten voor het einde mocht de Nederlander alsnog opdraven, maar vlak daarna was het juist zijn eerder ingevallen concurrent die de wedstrijd in het slot gooide. Hij lepelde de bal over de ver uit zijn doel gekomen keeper van Mallorca, na een slippertje van de ongelukkige Pozo: 2-0.

Door de overwinning staat Sevilla nu vierde met negen punten meer dan directe concurrent Villarreal. Omdat de nummer vijf van La Liga nog drie duels moet spelen, zijn De Jong en co bijna zeker van een Champions League-ticket. Als beide ploegen gelijk eindigen, telt het onderling resultaat: dat is in het voordeel van Villarreal.