De Japanse Messi wil bewijzen dat 'Kubomania' geen hype is

Reacties

In de strijd tegen degradatie uit La Liga heeft Real Mallorca een flink deel van de hoop gevestigd op De Nieuwe Messi uit Japan. Waar het begin van de pas achttienjarige Takefusa Kubo niet denderend was, lijkt hij zijn topvorm inmiddels gevonden te hebben. De grote vraag: kan hij de losgebarsten 'Kubomania' nieuw leven inblazen én rechtvaardigen?

De Japanse Messi wil bewijzen dat 'Kubomania' geen hype is
© Pro Shots
Real Mallorca
Real Mallorca
1 - 2
Real Betis Sevilla
Real Betis Sevilla

Het verhaal van Kubo is even mooi als wonderlijk. In 2011 pikte Barcelona de linksbenige jongeling al op, wat hem de bijnaam De Nieuwe Messi opleverde. Vier jaar lang liep hij rond op La Masía, nadat hij op een talentendag in Japan was opgevallen. In de Onder-11 van Barça scoorde hij 74 keer in 30 duels, om maar aan te geven wat voor enorm talent hij was. In 2015 moest hij echter plotseling terug naar Japan, aangezien Barcelona een straf had gekregen van de FIFA, wegens het overtreden van de regels bij het vastleggen van jeugdspelers. Kubo zat toen in de Onder-14.

'Als jochie van dertien was dat heel moeilijk', sprak hij deze zomer tegen Marca. 'Als je alleen maar wil voetballen, en je hebt geen idee waarom je ineens het land uit gegooid wordt, dan is dat verwarrend. Sterker nog: ik snap het nog steeds niet. Als een kind wil voetballen bij een grote en goede club, dan zie ik het probleem niet zo. Waarom laten mensen hem dan niet gewoon voetballen?'

Zo simpel was het helaas niet. Kubo moest terug naar zijn vaderland, waar hij bij FC Tokyo terechtkwam. Daar maakte hij dermate veel indruk, dat Real Madrid het inmiddels nét achttienjarige toptalent deze zomer een rentree in Spanje gunde. De behendige dribbelaar deed in de voorbereiding mee met de hoofdmacht en maakte daar enorm veel indruk. Er werd zelfs gespeculeerd over de vraag of Real-trainer Zinedine Zidane hem een echte kans zou gaan geven, maar nadat alle sterren zich weer hadden gemeld, werd duidelijk dat hij elders op zoek moest naar speelminuten op het hoogste niveau. Het werd uiteindelijk Mallorca dat er met Kubo vandoor ging.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zijn huurseizoen was vooralsnog bepaald geen doorslaand succes. Aan het begin van deze maand had hij nog maar twee basisplaatsen gekregen bij de ploeg die op dat moment al (net zoals nu) één plek en twee puntjes boven de degradatiestreep stond. Aan aandacht geen gebrek, overigens. De Japanse betaalzender Wowow bivakkeert steevast op Mallorca, om de jonge ster en zijn moeder - die hem bijstaat en elke dag naar de training brengt - te volgen. En de clubleiding van zijn tijdelijke werkgever reisde al eerder af naar Japan, om een commercieel slaatje te slaan uit de aanwezigheid van het talent: Kubomania draaide op volle toeren. 

Sportief viel het dus echter allemaal nog een beetje tegen voor Take. De ietwat verlegen, uitermate beleefde jongeman moest tegenover zijn in Spanje gestationeerde landgenoten week na week uitleggen waarom hij nog geen hoofdrol speelde. Als huurling van Real Madrid zouden ze bij een club als Mallorca toch dolblij moeten zijn met een pareltje zoals hij? Glimlachend omzeilde hij dat soort vragen, wetende dat zijn tijd vroeg of laat zou gaan komen.

Drie weken geleden was daar plotseling dat zeer nadrukkelijke teken van leven. In de vierde basisplaats van Kubo kwam Mallorca op 2-0 dankzij twee strafschoppen (waarvan de eerste door Kubo zelf werd verdiend), waarna tegenstander Villarreal de 2-1 maakte en de wedstrijd leek over te nemen. Maar toen stond Kubo op. Met een heerlijk schot in de verre hoek bracht hij Mallorca in veilige haven en bezorgde hij zijn ploeg drie zeer belangrijke punten in de strijd tegen degradatie.

In Spanje werd hij na die wedstrijd vergeleken met een vlinder, die enthousiast en betoverend rondfladderde. 'Welk cijfer ik mezelf zou geven? Een 9', sprak die vlinder zelfverzekerd. 'In de eerste helft had ik wat verkeerde aannames, dus ik kan mezelf geen 10 geven.' In de uitwedstrijd bij Levante (2-1 nederlaag) fladderde de vlinder al wat minder nadrukkelijk, maar als de wedstrijd tegen Villarreal iets aantoonde, was het wel dat Kubomania niet per se een hype hoeft te zijn.

De wedstrijden in de vijftiende speelronde in La Liga:


Vr 29 nov. 2019

Za 30 nov. 2019

Zo 1 dec. 2019

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.