De hoop van een overlevingskunstenaar die altijd maar excuses zoekt

Reacties

In de steek gelaten door zijn spelers kwam Giovanni van Bronckhorst tot de conclusie dat hij het ook niet meer weet. De trainer van Feyenoord voorspelde op vrijdag dat zijn elftal zou reageren na de nederlagen bij PEC Zwolle en Excelsior, maar wat Feyenoord zondag liet zien op bezoek bij FC Groningen leek op werkweigering.

De hoop van een overlevingskunstenaar die altijd maar excuses zoekt

Het is een pijnlijke constatering. De man die Feyenoord leerde winnen met vijf prijzen in vier jaar, komt blijkbaar niet meer binnen bij zijn spelers. Van Bronckhorst loopt niet weg, dat valt te prijzen. Hij hoopt op betere tijden en houdt zich vast aan het bekerduel met Ajax.

Maar in feite is dat niet aan hem. Een technisch directeur is er om te beslissen of er nog genoeg draagvlak is, om in te grijpen als het nodig is, om te helpen waar hij kan. Het vertoonde spel moet intern alle seinen op rood zetten, maar Martin van Geel hoopt gewoon met zijn trainer mee. Los nog van de sportieve malaise, is het binnen de opleiding ook een chaos.

Spelers gingen op de vuist en hoofd opleiding Richard Grootscholten, die in maart vorig jaar zijn contract nog verlengde, moest na protest van een groot aantal jeugd- trainers vertrekken. Intussen klagen jeugdspelers over gebrek aan perspectief, nu het beloftenteam niet meespeelt in de piramide, maar actief is een competitie voor spek en bonen.

Juist om die ploeg wat meer cachet te geven, stelde Van Geel vorig jaar april de gediplomeerde Peter van den Berg aan, alleen is die nu ook alweer vertrokken. ‘Maar door de doorstroming heeft dat elftal voor ons zijn waarde bewezen’, sprak hij eind vorige week in een persbericht. Zo praat de td al acht jaar lang alles goed.

Dat Feyenoord vorig seizoen zo zwak presteerde? Lag aan de Champions League. Dat de club dit jaar zo ver achterstaat? Haps en Jørgensen waren lang geblesseerd. Geen beloftenteam in de piramide? Dan kunnen geblesseerde spelers niet meedoen. Jørgensen die niet voor zeventien miljoen naar Newcastle United ging? Hij was nodig om de beker te winnen. Aankopen die ondermaats presteren? Die zijn beter in hun tweede jaar.

Altijd maar excuses zoeken, nooit een kritische blik op het eigen presteren. Intussen wordt de druk intern wel groter, maar met een verdeelde rvc, een tandeloze VVF (Vrienden van Feyenoord) en een algemeen directeur die meteen na zijn aanstelling Van Geel ‘een vakman’ noemde, blijft deze overlevingskunstenaar in het zadel. Gelukkig is er altijd nog de beker. Zo ging het vorig seizoen, zo gaat het nu. Wordt die gewonnen, dan is het weer even rustig.

Dát is Feyenoord anno nu, de kampioen van 2017. Het technisch beleid is slechts gebaseerd op hoop en, inderdaad, die verlaat als laatste het pand. Maar zoals Benjamin Franklin, oud-politicus uit de Verenigde Staten daar ooit al tegenin bracht: ‘Wie van de hoop leeft, zal van de honger sterven.’

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.