De historische revanche van Miroslav Klose op Brazilië

Reacties

Miroslav Klose pakte in 2014 als WK-topscorer aller tijden niet alleen de wereldbeker, tijdens het WK nam de spits ook zoete wraak op gastland Brazilië in een historische vernedering. Over het WK-debuut en het laatste kunstje van de eeuwige spits van Die Mannschaft.

De historische revanche van Miroslav Klose op Brazilië

Klose verscheen in 2002 voor het eerst op het WK-toneel, in Zuid-Korea en Japan. In de drie jaar daarvoor werkte de geboren Pool zich op van speler van vijfdedivisionist FC 08 Homburg tot goaltjesdief in de Bundesliga voor 1. FC Kaiserslautern en eerste spits van het Duitse elftal.

Als schier onbekende Torjäger luisterde Klose zijn WK-debuut op met een hattrick bestaande uit drie granaatinslagen van kopballen tijdens de 8-0 zege op Saoedi-Arabië. De destijds 24-jarige aanvaller, die in de groepsfase ook raak knikte tegen Ierland en Kameroen, bracht nieuw elan in een saaie ploeg met veel ervaring.

Het elftal van trainer Rudi Völler schopte het tot de finale, na 1-0 zeges op Paraguay, de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Daarin wachtte de strijd met het swingende Brazilië van Luiz Felipe Scolari, dat met Ronaldo zijn eigen topschutter in huis had. O Fenômeno leidde de Seleção met een dubbelslag naar de gouden wereldbeker, Kloses toptoernooi eindigde met een wissel tussen de treffers van Ronaldo door.

Teleurstelling bij Miroslav Klose na de verloren eindstrijd in 2002.
Teleurstelling bij Miroslav Klose na de verloren eindstrijd in 2002.

Terwijl de Braziliaan in 2006 uitgerekend in Duitsland Gerd Müller verdreef als WK-topscorer aller tijden, bleef ook Klose scoren op het mondiale podium. Daardoor zag Salto-Klose (naar de karakteristieke vieringen van zijn goals) zijn kans schoon om op zijn vierde wereldkampioenschap geschiedenis te schrijven. Bij gebrek aan alternatieven nam Joachim Löw de inmiddels 36-jarige Klose mee naar Brazilië, als altijd betrouwbare afmaker.

Zelfs op die leeftijd toonde Klose, die niet gezegend was met enorme snelheid, kracht of lengte, zijn neusje voor de goal. Na zijn doelpunt tegen Ghana had hij nog slechts één treffer nodig om Ronaldo definitief van de troon te stoten. Uitgerekend in de halve finale tegen Brazilië zette Klose zijn naam in de WK-annalen.

Het veelzeggende scorebord van de historische afgang van Brazilië.
Het veelzeggende scorebord van de historische afgang van Brazilië.

In het tot de nok gevulde Estádio Mineirão gaf Klose het startschot voor zeven duizelingwekkende minuten. Nadat de uiteindelijke wereldkampioen tussen minuut 23 en 29 liefst vier keer scoorde, liep Duitsland uit naar een historische 1-7 winst, door de Brazilianen aangeduid als Mineirazo.

Dit keer was de viering van Klose even bescheiden als zijn doelpunt zelf: een schuiver na een rebound werd gevolgd door bedankjes aan zijn ploeggenoten. Langs de kant sloeg Scolari, de overwinnaar van begin deze eeuw, zijn handen voor het gezicht. Met de recordgoal nam Klose in een door emoties overlopend Belo Horizonte, het hol van de leeuw, de ultieme stilzwijgende revanche voor de rampfinale van 2002.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.