De Guzman en Tiendalli door na verlies, Stam weer onderuit

In de Europa League kwamen donderdagavond her en der tal van Nederlandse spelers en trainers in actie. Een overzicht van hun verrichtingen.

De Guzman en Tiendalli door na verlies, Stam weer onderuit

FC Sankt Gallen-Swansea City 1-0
Swansea City was nog niet helemaal zeker van een plaats in de zestiende finale van de Europa League en bracht daarom uit tegen FC Sankt Gallen een sterk elftal op de been. De Nederlanders Jonathan De Guzman (foto) en Dwight Tiendalli stonden tegen de al uitgeschakelde Zwitsers aan de aftrap, evenals de van een hamstringblessure herstelde voormalige Vitesse-spits Wilfried Bony.

De club uit de Premier League had aan een punt genoeg om Kuban Krasnodar achter zich te houden en verder te gaan in de Europa League, maar ging in Sankt Gallen verrassend onderuit. Marco Mathys bracht de gastheren in de slotminuten op voorsprong. Die nederlaag bleef voor Swansea zonder gevolgen, want Kuban kwam niet tot een zege bij Valencia (1-1). De Spanjaarden wonnen daardoor Groep A met dertien punten, voor Swansea (acht), Kuban (zes) en Sankt Gallen (zes).

Red Bull Salzburg-Esbjerg fB 3-0
Beide ploegen waren ongeacht het resultaat al gegarandeerd van overwintering in de Europa League, maar de groepswinst stond in Salzburg nog wél op het spel. Mick van Buren stond in de basis bij Esbjerg, dat de 1-2 nederlaag uit het eerste duel met Red Bull moest wegpoetsen om als koploper in Groep C te eindigen.

Red Bull drukte de kansen op een Deense stunt al snel de kop in, want Sadio Mané opende na negentien minuten de score (foto boven) in het voordeel van de thuisploeg. Een kwartier na rust namen de Oostenrijkers verder afstand van Esbjerg door een treffer van Kevin Kampl. Daarmee was het verzet van Van Buren en consorten definitief gebroken, want in de 63ste minuut liet Mané de 3-0 aantekenen.

Door de ruime zege eindigt Red Bull met een maximale score van achttien punten uit zes wedstrijden bovenaan in de groep, waarmee het Esbjerg (twaalf punten) ruim achter zich houdt.

Standard Luik-Elfsborg 1-3
Ronnie Stam stond in de basis bij Standard Luik, dat net als het Zweedse Elfsborg in Groep C geen kans meer maakte op een rol in het vervolg van de Europa League. Beide clubs vergaarden uit hun eerste vijf duels slechts één punt. Trainer Guy Luzon van Standard had het niemendalletje aangegrepen om enkele reserves de kans te geven, waaronder de negentienjarige debutant Yanis Mbombo. Hij maakte in de 31ste minuut de 1-0 met een fraai geplaatst schot.

Lasse Nilsson (eerder in Nederland actief voor SC Heerenveen en Vitesse, foto rechts) bracht Elfsborg kort voor rust op gelijke hoogte en direct na de pauze maakte hij met een schot van buiten het strafschopgebied de tweede treffer van de bezoekers. Kort daarna namen de Zweden verder afstand van De Rouches door een knal van Mikkel Beckmann, op aangeven van Nilsson.

Door de vijfde nederlaag in zes Europa League-wedstrijden eindigt het Standard van Ronnie Stam als laatste in Groep C. Elfsborg eindigt derde met vier punten.

Pandurii Targu Jiu-Paços de Ferreira 0-0
Bij het treffen tussen Pandurii Targu Jiu en Paços de Ferreira stonden alleen de premies en sportieve eer op het spel, want zowel de Roemenen als de Portugezen maakten in Groep E geen kans meer op Europese overwintering. Nicandro Breeveld stond in de basis bij de thuisploeg, die pas één punt behaalde en bij een overwinning de laatste plaats kon overdoen aan Paços (twee punten). Er werd echter niet gescoord in Roemenië, waardoor de club van Breeveld onderaan eindigde in Groep E, waaruit Fiorentina en Dnjepr Dnjepropetrovsk zich voor de knock-outfase plaatsten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen