De Graafschap mist eerste matchpoint, Go Ahead en Almere ruiken bloed

De strijd om de tweede plaats in de Keuken Kampioen Divisie, en daarmee directe promotie, wordt op de laatste speeldag beslist. De Graafschap miste het eerste matchpoint, waardoor Go Ahead Eagles en Almere City FC nog mogen hopen. Zelfs voor NAC Breda is er nog een hele kleine kans.

We volgden in dit overzicht de ontwikkelingen in de 37ste speelronde van de Keuken Kampioen Divisie op de voet.
Jong Ajax
Jong Ajax
1 - 1
De Graafschap

De Graafschap was voorzichtig al bezig met een feestje. Alleen nog winnen bij Jong Ajax en de vlag kon uit bij De Superboeren. Maar in Amsterdam liep het niet volgens het gewenste scenario. Halverwege de eerste helft hielp Kenneth Taylor de Amsterdamse beloftes aan een voorsprong.

In de tweede helft had De Graafschap meer succes. Ralf Seuntjens werd door de paal de gelijkmaker nog onthouden, maar na ruim een uur had Toine van Huizen met een kopbal meer succes; 1-1. Voor De Graafschap was de gelijkmaker een extra reden om de druk op het Amsterdamse doel op te voeren. Maar de gewenste tweede goal bleef achterwege, waarbij Ted van de Pavert en Jasper van Heertum in de extra tijd hun kans op een heldenrol zagen stranden.

Voor De Graafschap is er nog een tweede kans. Als woensdag van Helmond Sport wordt gewonnen, gaat de Doetinchemse formatie met kampioen SC Cambuur terug naar de Eredivisie.

Go Ahead Eagles
2 - 1
N.E.C.
N.E.C.

Go Ahead Eagles maakte nog aanspraak op de tweede plaats, maar de Deventer formatie was afhankelijk van het resultaat van De Graafschap. De ploeg van Kees van Wonderen deed wat het zelf kon doen: winnen van NEC.

Luuk Brouwers en Sam Hendriks gaven Go Ahead halverwege de eerste helft een comfortabele 2-0 voorsprong. De Nijmeegse gasten verkleinden voor rust via een strafschop van Jordy Bruijn de achterstand, maar konden een nederlaag in De Adelaarshorst niet voorkomen. Dankzij Go Ahead-doelman Jay Gorter en Jong Ajax houdt de Deventer formatie zicht op de tweede plaats en daarmee directe promotie. Dan moet er wel op 12 mei gewonnen worden van Excelsior en zelfs dan is Go Ahead nog afhankelijk van het resultaat van De Graafschap.

Jong FC Utrecht
1 - 3
Almere City FC

Almere City FC zat in hetzelfde schuitje als Go Ahead Eagles en ook de club uit Flevoland deed wat het moest doen om hoop te houden op de tweede plaats. Thomas Verheydt miste vroeg in de wedstrijd een strafschop, maar die misser bleef zonder gevolgen. Voor rust had Almere bij Jong FC Utrecht een 0-2 voorsprong te pakken dankzij goals van Daniël Breedijk en John Yeboah.

Jong Utrecht deed kort na rust via Odysseus Velanas wat terug, maar moest na de 1-3 van Ilias Alhaft in de 77ste minuut het hoofd toch buigen voor Almere. De formatie uit Flevoland hield met de zege de kans op directe promotie overeind, met dank ook aan Jong Ajax. Voor Almere geldt dat de club zelf moet winnen in de laatste speelronde en dat de club dan afhankelijk is van De Graafschap en Go Ahead.

Voor NAC is in theorie ook nog directe promotie mogelijk, maar de Brabanders staan voor een loodzware opgave. Allereerst moet kampioen Cambuur worden verslagen op de laatste speeldag, daarnaast ligt het lot van NAC in handen van De Graafschap, Go Ahead én Almere.

FC Dordrecht
0 - 1
SC Cambuur
SC Cambuur

De veel goals incasserende hekkensluiter kreeg bezoek van de veel scorende kampioen. Maar in deze wedstrijd bleef de schade voor FC Dordrecht beperkt tot een benutte strafschop van Robert Mühren, die uiteindelijk met zijn 36ste treffer van het seizoen de matchwinner werd. Gescoord werd er namelijk daarna niet meer.