De Graafschap geeft zege tegen tien man NEC weg

Ondanks een rode kaart voor Patrick Pothuizen hield NEC een punt over aan het bezoek aan de Vijverberg. De Graafschap bleef ontgoocheld achter (2-2).

Ongeloof overheerste bij de Doetinchemse ploeg, die hard op weg was naar een zege op het armoedig spelende NEC. Maar in de laatste twaalf minuten gaf de thuisploeg een zeker ogende 2-0 voorsprong uit handen.

Het 2-2 gelijkspel voelde voor De Graafschap helemaal aan als een nederlaag omdat het elftal vanaf de 26ste minuut met een man meer speelde. Scheidsrechter Bas Nijhuis stuurde Patrick Pothuizen van het veld nadat de NEC-verdediger met een domme handsbal zijn ploeg had benadeeld. Het resultaat van Pothuizens actie was niet alleen uitsluiting van het duel, maar ook een strafschop voor De Graafschap.

De penalty was echter niet besteed aan Ben Sahar, die zich in de tweede helft revancheerde voor de misser. De Israëlische spits was in opnieuw een duel van elf meter met NEC-keeper Gábor Babos dit keer wel de baas: 1-0. De goal in de 63ste minuut was een bevrijding voor De Graafschap, dat het overwicht lange tijd niet had kunnen uitdrukken in de score. Pogingen van onder anderen Joep van den Ouweland en Geert den Ouden, die de geblesseerde Luuk de Jong kwam vervangen, waren vruchteloos.

Het matige NEC kreeg een kwartier voor het einde ogenschijnlijk de genadeklap. Nadat een poging van Den Ouden op de paal was geëindigd, tikte Sahar de tweede Doetinchemse goal binnen. Maar met de tegentreffer van invaller Tim Janssen kreeg NEC weer hoop, die werd gevoed door de angst aan De Graafschap-zijde. Vier minuten voor tijd tekende Lasse Schöne met een fraaie duikkopbal voor de verrassende gelijkmaker: 2-2.