De Graafschap en Vitesse ontspringen degradatie

Excelsior moet zich ondanks een zege via de nacompetitie zien te handhaven. Vitesse en De Graafschap konden opgelucht ademhalen.

Vitesse-Excelsior 1-4Excelsior was dicht bij een miraculeuze ontsnapping, maar kwam uiteindelijk één doelpunt tekort. De Rotterdamse ploeg had een overwinning met vier doelpunten verschil nodig om ten koste van Vitesse de nacompetitie te ontlopen. Met een 4-1 zege in Arnhem werd die opdracht net niet volbracht.

Het armoedige Vitesse dacht na de gelijkmaker van Martí Riverola rustiger te kunnen ademhalen, maar Excelsior, dat in de 33ste minuut via Guyon Fernandez op voorsprong was gekomen, greep het laatste half uur aan de de schade alsnog te repareren.

Geert-Arend Roorda gaf de Kralingers met doelpunten in de 76ste en 84ste minuut nieuwe hoop. In blessuretijd maakte invaller Tim Vincken de spanning compleet, maar het bleek te weinig voor directe handhaving. Vitesse ontsnapte, Excelsior wacht Eerstedivisionist FC Den Bosch als eerste obstakel in de nacompetitie.

De Graafschap-VVV-Venlo 1-0Op eigen kracht handhaafde De Graafschap zich in de Eredivisie. De eerste doelpoging leverde direct een doelpunt op van Rydell Poepon. De Superboeren lieten na de wedstrijd vroegtijdig te beslissen.

VVV-Venlo, dat al was veroordeeld tot de nacompetitie, kon de Doetinchemse formatie niet in problemen brengen. En als de Limburgse ploeg gevaarlijk opdook, stond doelman Joost Terol op zijn plaats. De vervanger van de geschorste Boy Waterman had antwoord op onder meer inzetten van Amhed Musa en Michael Uchebo. Foto: VI Images