De 'goede mix' van aanvallers rond Jørgensen

Reacties

Feyenoord is de nieuwe kampioen van Nederland. VI legt een dag na de ontlading de linies van de Rotterdammers onder de loep. Na de verdediging en het middenveld is nu de aanval aan de beurt.

De 'goede mix' van aanvallers rond Jørgensen

Nicolai Jørgensen is zonder twijfel hét gezicht van de Feyenoord-aanval. Maar hij is meer dan het eindpunt, het sluitstuk. Hij fungeert als kapstok van het aanvalsspel waarin ook zijn collega-aanvallers de kans krijgen de aandacht op zich te vestigen.

De wisselwerking is de kracht van de Rotterdamse aanvalscollectief. En dat gaat zonder aanziens des persoons. Want trainer Giovanni van Bronckhorst heeft vaak genoeg gerouleerd op de posities rond de Deense goalgetter.

Over Eljero Elia kent Van Bronckhorst weinig twijfels, maar de ervaren aanvaller is dit seizoen niet geheel gevrijwaard gebleven van blessures. Het biedt anderen de kans zich te onderscheiden. 'We hebben allemaal onze kwaliteiten, we hebben een goeie mix van spelers waaruit de trainer kiezen', vertelt Steven Berghuis in december over het luxeprobleem.

De Watford-huurling heeft te maken met Jens Toornstra en in mindere mate Dirk Kuijt en Bilal Basacikoglu als andere concurrenten voor zijn positie op de vleugel. Het kost hem moeite zijn draai te vinden in De Kuip, maar de Oranje-international drukt met drie goals zijn stempel op de laatste twee duels voor de winterstop.

Het is kenmerkend voor de aanval van Feyenoord, waar spelers opstaan op het moment dat anderen even niet thuisgeven. Toornstra, die zeker ook als aanvallende middenvelder zijn bijdrage aan het succes heeft, doet dat met name in De Kuip. Schaduwspits Kuijt schikt zich ook in zijn rol als hem wordt gevraagd in de aanval plaats te nemen.

Basacikoglu is in zekere zin een vreemde eend in de bijt. De 22-jarige buitenspeler heeft in de 24 Eredivisie-duels van dit seizoen geen treffer gemaakt. Maar het meest in het oog springt de ogenschijnlijk onzichtbare inbreng van Michiel Kramer. De spits die vorig seizoen nog veertien Eredivisie-goals maakte, staat tot zijn onvrede in zijn tweede seizoen in Rotterdamse op een zijspoor.

Kramer is deze jaargang niet meer dan een breekijzer, een rol die hij met verve vervult getuige zijn goals tegen NEC en FC Utrecht maar die ook aan hem knaagt. Soms komt er lava uit de vulkaan Kramer, al zal hij ook beseffen dat het de onbetwistbare Jørgensen is die hem in de schaduw zet, die andere aanvallers laat schijnen en die Feyenoord de titel bezorgt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.